Olaszország

43 év után ítélték el a terroristákat

A nyolc halottat és százkét sebesültet okozó pokolgépes merényletet kitervelő Carlo Maria Maggit 82 évesen ítélték életfogytiglanra, a merényletet végrehajtó Maurizio Tramontét pedig 65 éves korában.

2017.06.21 16:03MTI

Tucatnyi per és többszöri halasztás után az olasz semmítőszék negyvenhárom év után hozott jogerős ítéletet a Brescia városában 1974-ben történt terrorista merénylet ügyében életfogytiglani börtönt szabva ki az időközben megöregedett két egykori újfasiszta terroristára - jelentette az olasz sajtó szerdán.

Robbantás a piazza della Loggia nevű téren 1974. május 28-án (Fotó: ANSA)

A nyolc halottat és százkét sebesültet okozó pokolgépes merénylet kitervelő Carlo Maria Maggit 82 évesen ítélték életfogytiglanra, a merényletet végrehajtó Maurizio Tramontét pedig 65 éves korában.

Maurizio Tramontét szerdán Portugáliában letartóztatták. A súlyos beteg Carlo Maria Maggi velencei otthonában tartózkodik.

1974. május 28-án robbant bomba az észak-olaszországi Brescia városában, a piazza della Loggia nevű központi téren, ahol a baloldali szakszervezetek tüntetése zajlott a neofasiszta terrorizmus ellen. A pokolgép a tér egyik hulladéktartójában volt elrejtve. A bresciai merénylet az egyik legsúlyosabb terrorista akciója volt a hatvanas évek vége és a nyolcvanas évek eleje között Olaszországban zajló úgynevezett óloméveknek, amikor gyakoriak voltak a terrorcselekmények és az emberrablások.

Carlo Maria Maggit és Maurizio Tramontét többször is bíróság elé állították: tizenöt pert indítottak ellenük, de a halasztások, illetve a perújraindítások miatt jogerős ítélet sohasem született. Az ügyészségek nyomozását és a jogi eljárást az is nehezítette, hogy Maurizio Tramonte a korabeli olasz titkoszolgálatok egykori informátora volt.

Az utolsó tárgyalás 2012-ben indult, amelynek során a másodfokú bíróság a két vádlottat felmentette bizonyítékok hiányában. A semmítőszék jogi kifogásai miatt azonban újabb másodfokú eljárás indult, amely jogerős életfogytiglani ítéletet hozott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.