Olaszország

Őrizetbe vették "Rambót", a líbiai migránstáborok egyik kínzóemberét

Őrizetbe vették az olasz hatóságok azt a - magát Rambónak nevező - nigériai férfit, aki Olaszországba érkezett menedékkérők szerint líbiai táborokban kínozta őket.

2017.06.20 13:22MTI

A 25 éves nigériai állampolgárságú John Ogaist a calabriai Isola Capo Rizzuto táborában vették őrizetbe. Ebben a táborban az Olaszországban menedékkérelemre nem jogosult, illegális bevándorlók várnak kiutasításuk végrehajtására.

A férfi ellen a szicíliai Palermo maffiaellenes ügyészsége adott ki elfogatóparancsot, miután a "Rambóként" hírhedtté vált John Ogais neve gyakran szerepelt az Olaszországba érkezett menedékkérő afrikaiak beszámolóiban. A tanúvallomások szerint Ogais a Nigériából Líbiába emberek ezreit szállító egyik embercsempész szervezet vezetője volt.

Fotó: ANSA

A szervezet egyik központja a délnyugat-líbiai Szabha városában van, ahol táborba zárják az embereket. A beszámolók szerint az Ali nevű táborban az embercsempészek mindentől megfosztják az idáig eljutókat, bántalmazzák és kínozzák őket, hogy otthon maradt családtagjaiktól újabb összegeket tudjanak kizsarolni. Az olasz ügyészségtől meghallgatott szemtanúk szerint John Ogais több embert halálra vert, másokat csövekkel ütlegelt, nőket erőszakolt meg. A táborban elterjedt az elektrosokkal való kínzás is. Aki szökni próbál, ha elfogják, példásan megbüntetik.

Az olasz hatóságok nemzetközi embercsempészés, fogvatartás, nemi erőszak és többszörös gyilkosság miatt készek vádat emelni John Ogais ellen.

Fotó: ANSA

A nigériai férfi ugyanannak az embercsempész szervezetnek a tagja, amelynek másik vezetőjét, a ghánai Sam Eric Ackomot márciusban a szicíliai Agrigentóban vették őrizetbe.

A calabriai Isola Capo Rizzuto táborát május végén kormánybiztos vezetésére bízták, miután kiderült, hogy a helyi maffia, a 'ndrangheta zsebelte be a tábornak folyósított EU-források egy részét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.