Krízis

Hatvanötmillió menekült van a világon

Ismét rekordot döntött azoknak az embereknek a száma, akik világszerte konfliktusok, éhezés vagy természeti katasztrófák elől menekülnek.

2017.06.19 09:06MTI

Enyhén emelkedett az egy évvel ezelőttihez képest, 65,6 millióra nőtt, és ezzel ismét rekordot döntött azoknak az embereknek a száma, akik világszerte konfliktusok, éhezés vagy természeti katasztrófák elől menekülnek - jelentette be hétfőn Genfben az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága.

A világszervezet annak tudja be az emelkedést, hogy az utóbbi időszakban Dél-Szudánban pusztító fegyveres konfliktus és éhínség elől a korábbinál 64 százalékkal többen, 1,4 milliónyian menekültek el.

Az idei szám mintegy 300 ezerrel haladja meg a 2015 végi adatokat. A 65,6 millióba a menekülteket, a menedékkérőket és a belső menekülteket is beleszámítják. A jelentés szerint 10 millióan vannak azok, akik a legutóbbi adatközlés óta váltak földönfutóvá. Ez a szám egyébként csökkent, mert a 2016-os adatokban még 12,4 millió olyan ember szerepelt, akinek abban az évben kellett elmenekülnie otthonából.

“Ez a szám így is elfogadhatatlan, és minden eddiginél világosabban megmutatja, milyen fontos a szolidaritás és az összefogás a válságok kezelésében és megakadályozásában” – hangoztatta Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa. A legtöbben, 12 millióan továbbra is a szíriai polgárháború miatt kényszerültek elhagyni otthonukat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.