Fejlődés

Először került nő a dél-koreai diplomácia élére

Először került nő a dél-koreai diplomácia élére a 62 éves Kang Kjung Va hivatalba lépésével vasárnap.

2017.06.18 16:18MTI

Kang jól ismeri az ENSZ működését, és jelentős tapasztalattal rendelkezik az emberi jogok területén. Az új dél-koreai külügyminiszter legutóbb António Guterres ENSZ-főtitkár tanácsadója volt, és 2006-ban csatlakozott az ENSZ-hez az emberi jogi főtanácsadó helyetteseként. Kang dolgozott a világszervezet humanitárius ügyekért felelős koordinációs irodájának (OCHA) Kofi Annan főtitkár megbízására, majd Ban Ki Mun főtitkár 2013-ban humanitárius ügyekért felelős főtitkár-helyettesnek nevezte ki.

Az 1955-ben született Kang a szöuli Jonszei Egyetemen végzett, 1984-ben pedig a kommunikációtudományok doktorává avatták a massachusettsi Amherst Egyetemen. A későbbi karrierdiplomata a koreai műsorszolgáltatónál kezdte bemondóként, majd évekig a belpolitikában, illetve a külügyminisztériumnál dolgozott.

Kang a liberális Mun Dzse In új kormányának második meglepetése. Az elnök korábban Pi Vu Dzsin alezredest nevezte ki a veterán ügyekért felelős miniszternek. Pi és Kang az első nők a tárcájuk élén.

Az új külügyminiszter egyik legfontosabb feladata az észak-koreai kérdés kezelése lesz. Mun korrupciós botrányba belebukott elődjével ellentétben idővel párbeszédet szeretne kezdeni Phenjannal. Ugyancsak kiemelt szerepe lesz Kang napirendjén az amerikai THAAD rakétavédelmi rendszernek is, amelynek telepítését Mun befagyasztotta miután kiderült, több kilövőállás Szöul engedélye nélkül került az országba.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.