Terrorizmus

Több mint százezer civil rekedt Moszulban

Alig van élelem, víz, akadozik az áramellátás, súlyos a hiány üzemanyagból is. A lakosok egyre nyomorúságosabb körülmények között sínylődnek, ráadásul rettegésben élnek a körülöttük dúló harcok miatt.

2017.06.16 15:12MTI
Gyerekek menekülnek Moszulból (Fotó: Reuters)

Több mint százezer civil rekedt Moszulban az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet uralta városrészben, amelyet az iraki hadsereg ostromol az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légi támogatását élvezve - adta hírül pénteken az ENSZ menekültügyi hivatala, a UNHCR.

"Ezeket a lakosokat lényegében emberi pajzsként tartja az Iszlám Állam az óvárosban. Alig van élelem, víz, akadozik az áramellátás, súlyos a hiány üzemanyagból is. A lakosok egyre nyomorúságosabb körülmények között sínylődnek, ráadásul rettegésben élnek a körülöttük dúló harcok miatt.Az óvárosi rész sűrű labirintus, keskeny sikátorok útvesztője, amelyben csakis gyalogosan lehet harcolni, házról házra" - mondta Bruno Geddo, a hivatal Irakban lévő képviselője.

Moszul ostroma tavaly október 17-én kezdődött. A város keleti felét viszonylag hamar visszafoglalta az Iszlám Államtól az iraki hadsereg a nyugati oldalon azonban sokkal hevesebb ellenállásba ütközött, és csak lassan halad előre az offenzíva, de halad. Májusban még mintegy 200 ezer lakos volt a terrorszervezet uralta városrészben, közben azonban a dzsihadisták területe zsugorodott. Moszulból egyébként 800 ezer lakos menekült el a harcok elől, a város békebeli lakosságának egyharmada.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.