Véres diktatúra

Brutálisan megverték az amerikai diákot Észak-Koreában, kómába esett

Orvosai szerint a 22 éves Otto Warmbier klinikai értelemben agyhalott. Észak-Koreában 15 év börtönre és kényszermunkára ítélték, mert megpróbált eltenni egy plakátot.

2017.06.16 08:06ma.hu
hirdetés
Otto Warmbier a tárgyalásán (Fotó: Reuters)

Brutálisan megverték fogvatartói Észak-Koreában a hét elején mentőrepülőgépen hazaszállított, kómában lévő amerikai diákot, Otto Warmbiert - mondta el az egyetemista édesapja, Fred Warmbier csütörtökön, egy az ohiói Cincinnatiban tartott sajtótájékoztatón.

Fred Warmbier megtörten mondta el, hogy fia egy szervezett és biztonságosnak mondott utazás keretében ment el Észak-Koreába. Letartóztatása után rövid ideig leveleztek vele, de aztán megszakadt a kapcsolat, és ekkor a szülők gyanút fogtak. Óvatosan viselkedtek, nem bírálták Phenjhant, nehogy a fiuknak bántódása essék, és felvették a kapcsolatot az amerikai külügyminisztériummal is.

Az édesapa "terrorisztikus pária-államként" jellemezte Észak-Koreát, ahol fiával brutálisan bántak. Sem ő, sem a felesége nem hiszi el az észak-koreai hatóságok magyarázatát, mely szerint 22 éves fia a ritka, de nagyon veszélyes, a légzési- és a mozgatóizmok bénulását okozó botulizmusban betegedett volna meg, és azt követően esett kómába, hogy altatót kapott.

"Még ha el is hinnénk magyarázatukat a botulizmusról és az altató okozta kómáról, akkor sem elfogadható, hogy titokban tartották az állapotát és megtagadták tőle a megfelelő orvosi kezelést" - fogalmazott Fred Warmbier, hozzátéve, hogy fia "rossz állapotban van".

Az édesapa elmondta: szerda este Donald Trump amerikai elnök felhívta telefonon, együttérzését fejezte ki, és felajánlotta segítségét. Hasonlóképpen Rex Tillerson külügyminiszter is kereste a családot, és már többször beszélt a szülőkkel.

A sajtótájékoztatón - amelyet annak a középiskolának az épületében tartottak, ahová Otto Warmbier járt - megjelent a fiatalembert kezelő cincinnati kórház szóvivője is, aki közölte: a fiatalember állapota stabil, de "súlyos idegrendszeri károsodásokat szenvedett". Otto Warmbier a virginiai egyetem hallgatója volt, amikor ellátogatott Észak-Koreába, ahol "államellenes cselekedetért" tartóztatták le: megpróbált eltenni egy propagandaplakátot. Rövid tárgyalás után 2016. márciusában 15 évi börtönre, illetve kényszermunkára ítélték. Ekkor látták őt utoljára.

Az észak-koreai hatóságok - humanitárius megfontolásokra hivatkozva - a héten bocsátották szabadon, és szerdán szállították őt vissza az Egyesült Államokba.

Csütörtök délután a kórház jelentést adott ki Otto Warmbier állapotáról. Az orvoscsoport megállapítása szerint a 22 éves fiatalember szervezetében nem mutatható ki botulizmus, és agyszövetei nagy kiterjedésben elhaltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.