Nagy-Britannia

Brit választások: A királynő jövő szerdán ismerteti a kormányprogramot

Az abszolút többségét vesztett konzervatívok kénytelenek koalíciót kötni az észak-ír DUP-pal.

2017.06.15 14:51MTI
Fotó: AFP

Az eredetileg tervezettnél két nappal később, jövő szerdán ismerteti II. Erzsébet királynő az új brit kormány törvényalkotási programját, mivel még folynak az együttműködés feltételeiről szóló tárgyalások a kormányzó Konzervatív Párt és a Demokratikus Unionista Párt (DUP) között.

A múlt csütörtöki előrehozott választások eredményeként a konzervatívoké lett a legnagyobb alsóházi frakció, de a párt elvesztette abszolút többségét, így kisebbségi kormányzásra kényszerül.

Ebben a helyzetben a Konzervatív Párt a tervek szerint a legnagyobb észak-írországi lojalista erő, a DUP frakciójával együttműködve kormányoz tovább, mivel a két pártnak együttesen megvan az abszolút többsége az alsóházban.

Az uralkodó jövő hétfőn ismertette volna az új kormány programját, de Andrea Leadsom, a törvényalkotási ügymenet irányításáért felelős kabinettag csütörtökön bejelentette, hogy a királynői beszéd jövő szerdán lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.