Berlini merénylet

Továbbra is orvosi kezelésre szorul a karácsony előtti berlini merénylet számos áldozata

A merényletet tavaly december 19-én hajtotta végre Anis Amri, egy elutasított tunéziai menedékkérő.

2017.06.06 05:30MTI
Fotó: AFP

Csaknem fél évvel a Berlinben egy karácsonyi vásáron elkövetett iszlamista terrortámadás után számos sebesült még mindig orvosi kezelésre szorul - írták hétfőn német hírportálok az áldozatok hozzátartozóit és a sebesülteket képviselő kormánymegbízott tájékoztatása alapján.

Kurt Beck volt Rajna-vidék-Pfalz tartományi miniszterelnök elmondta, hogy a több mint 50 sebesült közül nagyjából tucatnyian szorulnak még most is kezelése. Számuk folyamatosan változik, így vannak például sebesültek, akik egyszer már visszatérhettek családjukhoz, de ismét kórházba kerültek.

A márciusban kinevezett kormánymegbízott hozzátette, hogy eddig 800 ezer és egymillió euró (250-310 millió forint) közötti összeggel támogatták az áldozatok hozzátartozóit és a sebesülteket a tragédia utáni újrakezdésben.

A merényletet tavaly december 19-én hajtotta végre Anis Amri, egy elutasított tunéziai menedékkérő. Előbb a német főváros egy külső kerületében rablótámadással megszerzett egy lengyel kamiont, amelynek vezetőjét meggyilkolta, majd a Berlin központjában fekvő Breitscheid térre hajtott, ahol decemberben hagyományosan karácsonyi vásár működik. A 25 tonna acéláruval megrakott kamionnal a vásárban szórakozó tömegbe hajtott, 11 embert halálra gázolt, 55 embert megsebesített.

Ez volt az utóbbi évek legsúlyosabb terrortámadása Németországban. Az Iszlám Állam terrorszervezet szolgálatára felesküdött elkövető a merénylet után Hollandiába, majd Franciaországba menekült, és december 23-án felbukkant az olaszországi Milánóban, ahol rendőrökkel vívott tűzharc során meghalt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.