USA-Oroszország

Putyin egykoron felvetette Clintonnak Oroszország NATO-tagságának lehetőségét

Az orosz elnök az Oliver Stone amerikai rendezőnek adott interjújában beszélt Clintonnal folytatott tárgyalásairól.

2017.06.03 19:14MTI
Fotó: AFP

Vlagyimir Putyin orosz elnök annak idején felvetette Bill Clinton amerikai elnöknek, hogy Oroszország belépne a katonai szövetségbe.

Az orosz elnök erről Oliver Stone amerikai rendezőnek adott interjúiban beszélt, amelyekből egy 90 másodperces részletet szombaton tettek közzé a Politico amerikai hírportálon.

A The Putin Interviews című dokumentumfilmet teljes egészében június 12. és 15. között fogják bemutatni a CBS Showtime csatornáján.

"Emlékszem egyik utolsó találkozómra Clinton elnökkel, amikor még ő volt az elnök. Moszkvába érkezett, és én beszélgetésünk közepette azt mondta:'Nos, meg lehetne nézni egy olyan variációt, hogy Oroszország belépne a NATO-ba.' Clinton erre azt felelte, nem vagyok ellene" - idézte fel Putyin.

Hozzátette, hogy abban a pillanatban "az egész amerikai küldöttség ideges lett". Oliver Stone kérdésére, hogy beadták-e jelentkezésüket, az orosz elnök elmosolyodott.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéről a orosz államfő úgy vélte, hogy az az Egyesült államok külpolitikai eszköze, amelyben nem szövetségesei, hanem vazallusai vesznek részt.

"Amikor egy ország NATO-tag lesz, nagyon nehéz ellenállnia egy olyan hatalmas ország, mint a NATO-vezető Egyesült Államok nyomásának. És egy ilyen országban könnyen megjelenhet minden, amit akarnak, rakétaelhárító rendszer, új támaszpontok, és ha kell, új csapásmérő rendszerek" - fejtegette.

Maga tette fel a kérdést, hogy ilyen esetben mit tehet Oroszország.

"Nekünk ellenintézkedéseket kell hoznunk. Azaz saját rakétavédelmi rendszereinkkel kell nyomás alá helyezni azokat az objektumokat, amelyek véleményünk szerint fenyegetnek bennünket" - válaszolta.

A kérdésre, hogy miért reagál Oroszország oly hevesen a NATO bővítésére, Putyin azt mondta, hogy "elvben megértik a NATO értékeit vagy az értékek hiányát és a szervezet Oroszországra leselkedő veszélyeit".

"Minket a NATO-beli döntéshozatal aggaszt" - hangsúlyozta, hozzátéve "tudom, hogyan hozzák a döntéseket".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.