Klímaegyezmény

Obama élesen bírálta Trumpot a klímaegyezményből való kilépés miatt

A volt amerikai elnök szerint a döntéssel a Trump-kormányzat "elutasítja a jövőt".

2017.06.02 09:10MTI
Fotó: AFP

Barack Obama volt amerikai elnök élesen bírálta Donald Trump döntését a párizsi klímaegyezményből történő kilépésről.

A volt amerikai elnök percekkel a bejelentése után közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy a döntéssel a Trump-kormányzat "elutasítja a jövőt".

Obama ugyanakkor hangsúlyozta: Trump elnök döntése nem akadályozza a környezetvédelmi intézkedéseket és a klímavédelmet a világ többi részén. Közleményében emlékeztetett arra is, hogy a párizsi egyezményt "a világpolitikában betöltött amerikai vezető szerepnek" köszönhetően fogadták el. Álláspontja szerint "a magánszektor máris döntött, és olyan jövőt választott, amelyben visszafogott a szénfelhasználás". Úgy vélekedett, hogy a klímaegyezményben részt vevő országok aratják majd le az egyezmény "gyümölcseit" mind az új munkahelyek, mind a kreativitást igénylő állások megteremtésében.

Obama már a bejelentés előtt, csütörtökön reggel kiadott egy közleményt, amelyben bírálta az akkor még csak várható döntést. "Bízom benne, hogy szövetségi államaink, városaink és vállalkozásaink szembeszállnak e döntéssel és még többet tesznek majd annak érdekében, hogy Földünket olyannak őrizhessük meg a jövő nemzedékei számára, mint amilyen most" - szögezte le csütörtök reggeli, első közleményében a volt elnök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.