Szíriai háború

Palmüránál szárnyas rakétákkal támadta az orosz hadiflotta az Iszlám Államot

A terrorszervezet nehézfegyverzetet és harcosokat rejtő fedezékeit támadták, a védelmi tárca szerint minden célpontot megsemmisítettek.

2017.05.31 22:30MTI

Négy manőverező robotrepülőgéppel mért csapást az orosz haditengerészet az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet objektumaira a szíriai Palmüra közelében - közölte az orosz védelmi minisztérium.

A Kalibr típusú robotrepülőgépeket az Admiral Esszen fregattról és a Krasznodár tengeralattjáróról indították, a Földközi-tenger keleti medencéjéből. A moszkvai védelmi tárca szerint az összes cél megsemmisült.

A katonai csapás célpontjai a közlemény szerint olyan fedezékek voltak Palmürától keletre, amelyek a Rakkából átdobott terroristák nehéz haditechnikai eszközeit és élőerejét rejtették.

Az akcióról az amerikai, a török és az izraeli vezérkart előre értesítették.

A sikeres támadásról Szergej Sojgu védelmi miniszter - mint azt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte - helyi idő szerint hétfőn késő este tett jelentést Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

Az orosz védelmi tárca múlt szombaton arról számolt be, hogy a légierő két nappal korábban csapást mért az IÁ konvojára, amely a terrorszervezet szíriai fellegvárából, Rakkából tartott Palmüra irányába. Az akkori közlés szerint az orosz légicsapás végzett több mint 120 szélsőségessel és megsemmisített 32, nehéz géppuskákkal felszerelt kisteherautót.

A RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozó minisztériumi forrás szombaton azt a magyarázatot fűzte a légicsapáshoz, hogy az Iszlám Állam megállapodott a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kötelékében harcoló kurdokkal, hogy megnyitnak számukra egy "déli folyosót", amelyen szabadon elvonulhatnak Rakkából Palmüra irányába. Az orosz légierő ezt akadályozta meg támadásával.

Az ókori romjairól nevezetes Palmürát az IÁ fegyveresei először 2015 májusában foglalták el, a sivatagi településen számos műemléket megsemmisítettek, és tömeges kivégzéseket hajtottak végre az ottani amfiteátrumban. Tavaly márciusban orosz légi támogatással elűzték őket, de az iszlamisták decemberben ismét bevették a várost. Idén márciusban a szíriai hadsereg azonban újból visszafoglalta Palmürát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.