Légiközlekedés

Áramellátási hiba okozhatta a British Airways számítógépes rendszerének összeomlását

A hiba miatt törölték a British Airways két délutáni budapesti járatpárját is Heathrow-ról.

2017.05.28 01:30MTI

A British Airways vezérigazgatója szerint áramellátási hiba okozhatta a légitársaság számítógépes hálózatának szombati összeomlását, amely miatt a cég összes járatát törölte két legnagyobb londoni bázisrepülőterén, Heathrow-n és Gatwicken.

A hiba miatt törölték a British Airways két délutáni budapesti járatpárját is Heathrow-ról.

Alex Cruz, a British Airways vezérigazgatója szombat este a Twitter üzenőportálon megjelent videóüzenetében közölte: a hiba elhárításán dolgozó szakértők úgy vélik, hogy az informatikai rendszer összeomlásának közvetlen oka áramellátási probléma lehetett.

Cruz nem részletezte, hogy ez az áramellátási gond hol jelentkezett, kijelentette ugyanakkor: nincsenek arra utaló jelek, hogy a British Airways számítógépes rendszerét kibertámadás érte volna.

A légitársaság vezetője közölte: az érintett utasok repülőjegyeit a cég más járatokra átfoglalja - bár erre jelenleg éppen a számítógépes hiba miatt korlátozottak a lehetőségek -, vagy teljes jegyár-visszatérítést kínál azoknak, akik lemondanak utazási szándékukról.

Alex Cruz elmondta: a hiba a British Airways telefonos utastájékoztató rendszerének működését is akadályozza, ezért a cég azt kéri, hogy az utasok a BA Twitter-üzeneteit figyeljék, vagy keressék fel a légitársaság, illetve a Heathrow és a Gatwick repülőterek honlapját.

A cég már napközben kérte, hogy Heathrow-ra és Gatwickre senki ne menjen ki, mert óriási a zsúfoltság, különös tekintettel arra, hogy a számítógépes rendszer összeomlása a hagyományos május végi háromnapos hosszú hétvége első napján történt.

A hiba a BA teljes, globális informatikai hálózatát érinti, ezért sok külföldi repülőtéren is leálltak a cég járatai, és tízezrek rekedtek a légikikötőkben.

Sok utas a Twitteren és egyéb közösségi portálon arról számolt be, hogy órákig ült a repülőtereken elakadt BA-járatok fedélzetén.

A fennakadás várhatóan a következő napokra is kihat, elsősorban Heathrow-n.

A London nyugati határában fekvő hatalmas repülőtér Európa legnagyobb forgalmú légikikötője, amelynek évente 480 ezer - naponta átlagosan több mint 1300 - járat indítására és fogadására van hatósági engedélye. Heathrow e keret 98 százalékát meghaladó kapacitás-kihasználtsággal működik, így a szombatihoz hasonló incidensek tovagyűrűző hatásai mindig óhatatlanul hosszú ideig tartó rendkívüli forgalmi torlódásokat okoznak.

A GMB brit szakszervezeti szövetség - amely a polgári repülési ágazat alkalmazottait is képviseli - szombat esti közleményében a BA kiszervezési gyakorlatát bírálta. A GMB szerint a British Airways tavaly több száz "elkötelezett és hűséges" informatikus alkalmazottját eresztette szélnek, és az informatikai hálózat működtetését kiszervezte Indiába. Ezt a lépést sokak véleménye szerint "a puszta kapzsiság" vezérelte - áll a szakszervezet közleményében.

A British Airways ellenközleményben cáfolta, hogy a hibát a kiszervezés okozta volna, mondván: a cég soha nem tenne olyasmit, ami kikezdené informatikai rendszereinek integritását és biztonságát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.