Társadalom

Orosz lap: évente több mint 15 ezer gyerek tűnik el Oroszországban

Az újság az eltűnt gyermekek nemzetközi emléknapja alkalmából foglalkozott a témával.

2017.05.26 02:30MTI

Évente több mint 15 ezer gyerek tűnik el Oroszországban, közülük 1400 Moszkvában, a szám pedig folyamatosan növekszik - írta csütörtöki számában a Komszomolszkaja Pravda című orosz bulvárlap.

Az újság az eltűnt gyermekek nemzetközi emléknapja alkalmából foglalkozott a témával. A problémát először az Egyesült Államokban emelték társadalmi rangra, azt követően, hogy a közfigyelem középpontjába került a hatéves Etan Patz 1979. május 25-i eltűnése New Yorkban.

Az orosz belügyminisztérium adatai szerint Oroszországban évi 15-20 ezer gyerek tűnik el.

A Komszomolszkaja Pravda nehezményezte, hogy az óvodák és az iskolák biztonságának védelme gyakran csak névleges, és hogy Oroszországban nem létezik olyan szolgálat, amely a gyerekek operatív felkutatására szakosodott. A lap szerint a gyors felderítést nehezíti a távközlési törvénynek az az előírása, hogy a mobilszolgáltatók csak bírósági végzés alapján fedhetik fel az előfizetők tartózkodási helyét. Az ilyen felhatalmazások kiadása nem ritkán hónapokba telik.

Az újság bemutatta a 2010-ben létrehozott, Liza Alert elnevezésű orosz önkéntes kereső szervezetet, amelyhez tavaly 1060 bejelentés érkezett. Az aktivisták 943 gyermeket élve találtak meg, 72-t azonban már csak holtan, 45-nek pedig nyoma veszett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.