Iszlám Állam

Megölték az Iszlám Állam hadügyminiszterét

A jelentések szerint a szír kormányerők összesen 13 magas rangú katonai vezetővel végeztek Aleppónál.

2017.05.24 15:13Ma.hu

Megölték Abu Muszab al-Maszrit, az Iszlám Állam (IÁ) által kikiáltott kalifátus hadügyminiszterét - írja az MTI. A jelentések szerint a szír kormányerők összesen 13 parancsnokkal végeztek Aleppónál, és vannak köztük szaúdi és iraki állampolgárok is. Az Iszlám Állam egyelőre nem erősítette meg Maszri halálhírét.

Maszri elődje, Abu Omar as-Sisani tavaly halt meg, a Pentagon szerint valószínűleg egy amerikai légicsapásban. Az IÁ júliusban megerősítette halálhírét, de azt állította, hogy az iraki Moszulnál zajló harcokban esett el.

A georgiai születésű Sisani, akinek ez a felvett neve (arabul azt jelenti: Omar, a csecsen), a csecsenföldi háború idején a lázadók oldalán harcolt az orosz hadsereg ellen. Később csatlakozott a georgiai reguláris haderőhöz, majd Észak-Szíriában bukkant fel egy külföldi harcosokból álló csapat parancsnokaként, és gyorsan a terrorszervezet egyik legfontosabb parancsnoka lett.

Az IÁ fegyveresei ellen az orosz támogatást élvező szíriai kormányerők, az Egyesült Államok által támogatott Szíriai Demokratikus Erők (kurd-arab lázadószervezet), valamint a Szabad Szíriai Hadsereg zászlaja alatt - török támogatással - küzdő kormányellenes felkelők is harcolnak Szíria északi részén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.