Focicsapat busza robbant

Dortmundi merénylet: nem találtak terrorizmusra utaló nyomokat

A feltárt adatok alapján "abból kell kiindulni, hogy kizárólag a nyereségvágy" áll a Borussia Dortmund csapatát szállító busz elleni merénylet mögött.

2017.05.16 16:11MTI

Nem találtak terrorizmusra utaló nyomokat a Borussia Dortmund (BVB) német labdarúgócsapatot szállító busz ellen áprilisban elkövetett robbantásos merénylet ügyében - közölte kedden a német szövetségi legfőbb ügyészség.

A nyomozást azért vonta magához az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében eljáró hatóság, mert a helyszínen talált három azonos szövegű levél radikális iszlamista háttérre utalt. Ezt azonban nem támasztották alá a nyomozás további megállapításai.

A feltárt adatok alapján "abból kell kiindulni, hogy kizárólag a nyereségvágy" áll a bűncselekmény mögött, az elkövető pedig valóban a robbantással alaposan gyanúsított, német-orosz kettős állampolgárságú Szergej W. - áll a közleményben.

Ezért a legfőbb ügyészség illetékesség hiányában átadta az ügyet a dortmundi ügyészségnek - tették hozzá.

Fotó: AFP

A gyilkossági kísérlettel, robbantásos bűncselekménnyel és súlyos testi sértéssel gyanúsított férfi feltűnő részvényopciós ügyletek révén jutottak. Megállapították, hogy a BVB részvényére vonatkozó úgynevezett származtatott pénzügyi termékeket - derivátumot - vásárolt hitelből. Nyeresége annál nagyobb lett volna, minél inkább gyengül a BVB részvényének árfolyama. A gyanú szerint a részvényárfolyam zuhanását a robbantással akarta előidézni.

A BVB csapatát az AS Monaco elleni Bajnokok Ligája mérkőzésre szállító autóbusz ellen április 11-én este követtek el robbantásos merényletet. A jármű két helyen megrongálódott , és egy berepedt szélvédő megsebesítette Marc Bartrát, a csapat egyik védőjét. A spanyol légiós - felületi sérülések mellett - csuklótörést szenvedett. A busz útját biztosító egyik motoros rendőr légnyomási sérülést szenvedett és sokkot kapott. A mérkőzést elhalasztották.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.