Túl sokat tudott?

A nyílt utcán végeztek az egyik legismertebb mexikói újságíróval

Az 50 éves Javier Valdez elsősorban a kábítószer-kereskedelemről és a szervezett bűnözésről írt.

2017.05.16 12:25MTI

Mexikóban a nyílt utcán végeztek az ország egyik vezető újságírójával. A szervezett bűnözésről szóló tudósításairól ismert Javier Valdezt Sinaloa állam fővárosában, Ciliacánban lőtték le ismeretlen tettesek hétfőn.

Javier Valdez 50 éves volt (Fotó: AP)

A La Jornada című országos lap újságírójának, az AFP francia hírügynökség munkatársának meggyilkolása megdöbbentette a hatóságokat – közölte a helyi ügyész, Juan José Ríos. A Riodoce hírportál alapítójának családtagjait és kollégáit védelem alá helyezték – tette hozzá.

Az 50 éves Javier Valdez elsősorban a kábítószer-kereskedelemről és a szervezett bűnözésről írt a régióban. Sinaloában működik a nemrég az Egyesült Államoknak kiadott Joaquín "El Chapo" Guzmán azonos nevű drogkartellje. Valdeznek több könyve is megjelent a témáról.

A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) közölte: az újságíró az utóbbi időben aggódott a biztonsága miatt. A szervezet egyúttal követelte a gyilkosság mielőbbi felderítését, és hangsúlyozta, hogy az elkövetőket felelősségre kell vonni. A mexikói kormány elítéli Javier Valdez megölését – írta a Twitter közösségi portálon Enrique Pena Nieto, a latin-amerikai ország elnöke.

A La Jornada egy másik, Miroslava Breach nevű munkatársát alig hat hete lőtték le Chihuahua államban. A mexikói lapok közül egyre több gyakorol öncenzúrát, és félelemből nem ír a szervezett bűnözésről. Az Articulo 19 nevű újságíró-szövetség szerint tavaly 426 alkalommal érte támadás a sajtó munkatársait Mexikóban, amelyet a CPJ világviszonylatban az egyik legveszélyesebb országnak tart az újságírók számára. Az erőszakcselekmények jórészt felderítetlenek maradnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.