Szakértő

Az Észak- és Dél-Korea közti feszültség enyhülése várható Mun Dzse In elnökségétől

A történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy amikor baloldali kormányzás van Dél-Koreában, akkor "teljesen más dimenzióban működnek" a Koreai-félsziget viszonyai.

2017.05.11 01:21MTI

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem koreai tanszékének vezetője szerint várhatóan enyhül majd az Észak- és Dél-Korea közti feszültség azáltal, hogy Mun Dzse In lett az új dél-koreai elnök.

Csoma Mózes az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában úgy fogalmazott: a történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy amikor baloldali kormányzás van Dél-Koreában, akkor "teljesen más dimenzióban működnek" a Koreai-félsziget viszonyai.

Felidézte, hogy korábban 1998-tól 2008-ig - két, egymást követő cikluson keresztül - kormányzott a baloldal, és mindkét alkalommal létrejött a félsziget "csúcstalálkozója".

Mun Dzse In, aki szerdán letette a hivatali esküt, közölte, hogy megfelelő körülmények között hajlandó Észak-Koreába is ellátogatni, hogy tárgyaljon Phenjan atom- és rakétaprogramjáról.

A "csúcstalálkozó" ismételt megvalósulása azért lenne nemzetközi jogi szempontból különleges esemény, mert a két ország a mai napig hadban áll egymással - hangsúlyozta a szakértő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.