USA-Oroszország

Zsarolhatják az oroszok Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadóját

Trump a Flynn-botrány kapcsán nemes egyszerűséggel "kacsának" minősítette, hogy összejátszott volna az oroszokkal.

2017.05.09 07:13MTI
Fotó: AFP

Sally Yates, az amerikai igazságügyi miniszter volt helyettese azt állítja, figyelmeztette a Fehér Házat: Michael Flynnt, Donald Trump elnök első nemzetbiztonsági főtanácsadóját zsarolhatják az oroszok.

Yates az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) volt vezetőjével, James Clapperrel együtt jelent meg hétfőn a szenátus igazságügyi bizottságának egyik albizottsága előtt, hogy beszámoljon arról, milyen információi vannak az elnök munkatársainak orosz kapcsolatairól, és minderről még kiknek volt tudomásuk.

"Gondoltuk, hogy Flynn tábornok kompromittálódott. Trump elnök első nemzetbiztonsági főtanácsadójáról feltételezték, hogy az oroszoknak van okuk megzsarolni őt" - mondta Yates.

A volt miniszterhelyettes január végén értesítette Don McGahn fehér házi tanácsadót arról, hogy Flynn félrevezette Mike Pence alelnököt és a kormányzat más tisztségviselőit az Oroszország Washingtonban akkreditált nagykövetéhez fűződő kapcsolatairól, és ennek következében a Fehér Ház Oroszországgal összefüggő nyilvános állításai, állásfoglalásai nem voltak helytállóak.

Tanúvallomása az első alkalom volt, hogy a nyilvánosság előtt adott számot a Fehér Házat februárban hetekig foglalkoztató ellentmondásos helyzetről. Akkoriban az amerikai sajtó arról közölt híreket, hogyl Flynn főtanácsadó félrevezette Pence-t az orosz nagykövettel folytatott megbeszélései tartalmáról, és egyebek között azt állította, hogy egyeztetéseiken nem volt szó az Oroszország elleni szankciók feloldásáról nem volt szó.

Yates hétfőn megerősítette: Moszkva nagyon jól tudta, hogy Flynn félrevezette kollégáit, és ezt az információit akár fel is használhatta ellene.

Trump szerint Yates nem mondott semmi újat

Trump februárban 18 napig habozott, mire lemondatta Flynnt. Hétfői szenátusi meghallgatáson a demokrata párti politikusok arról faggatták a volt helyettes igazságügyi minisztert, hogy vajon Trump elnök nem azért habozott-e, mert a környezetéből esetleg másnak is szoros kapcsolatai voltak orosz tisztségviselőkkel. Yates azonban hangsúlyozta: sem neki, sem munkatársainak nem volt tudomásuk arról, hogy az elnök környezetéből más is kapcsolatban állt volna oroszokkal, és nem voltak arra vonatkozó információik sem, hogy Flynn tábornok átadott-e titkosított információkat az orosz nagykövetnek.

Hasonlóan nyilatkozott a szenátusi bizottság előtt James Clapper is. A DNI volt vezetője hozzátette: az oroszok "akár gratulálhatnak is maguknak, mert a legvadabb elvárásaikat is túlszárnyalták".

Mindazonáltal megállapította: ezek után az oroszok "felbátorodva érezhetik magukat, hogy a jövőben világszerte és még intenzívebben folytassák e tevékenységüket".

 Trump elnök a szenátusi meghallgatás után ismét Twitter-bejegyzést tett közzé. Ebben leszögezte: "Sally Yates ma végtelenül boldogtalanná tette a hamis híreket közlő médiát. Nem mondott semmi újat, csak a régi információkat ismételte meg". "Az Oroszország-Trump összejátszás teljességgel kacsa" - jelentette ki. "Vajon mikor ér véget ez az adófizetők pénzén folytatott parádé?" - tette fel a kérdést.

A meghallgatáson a szenátorok faggatták Sally Yatest a Trump elnök által történt elbocsátásáról, James Clappert pedig Hillary Clinton sokat vitatott e-mail-botrányának részleteiről is. Clapper elismerte, hogy Clinton külügyminiszterként hanyagul kezelte elektronikus levelezését, vagyis nemcsak a biztonságos belső szerveren folytatott levelezést, és ezzel komoly aggodalomra adott okot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.