Németország

Merkel: a CDU megkapta a felhatalmazást a kormányalakításra Schleswig-Holstein tartományban

A CDU az előzetes hivatalos végeredmény szerint a voksok 32 százalékát gyűjtötte össze.

2017.05.08 16:50MTI
Fotó: AFP

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a Schleswig-Holstein tartományban aratott nagyarányú választási győzelemmel egyértelműen megkapta a felhatalmazást a kormányalakításra - jelentette ki Angela Merkel német kancellár, a CDU elnöke hétfőn Berlinben

A pártelnök-kancellár tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a schleswig-holsteiniek a vasárnapi helyi törvényhozási (Landtag-) választáson leváltották a német Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a helyi dán és fríz kisebbséget képviselő SSW kormányát.

Azonban az eredményből nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, mert "egy Landtag-választás egy Landtag-választást jelent" - mondta Angela Merkel azzal kapcsolatban, hogy milyen hatása lehet párja győzelmének a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra tekintve.

A CDU az előzetes hivatalos végeredmény szerint a voksok 32 százalékát gyűjtötte össze. Az SPD 27,2 százalékot szerzett, és a tartományt 2012 óta kormányzó koalíció elveszítette többségét a tartományi gyűlésben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.