Francia elnökválasztás

Teljes feldolgozottság: Macron kétharmaddal győzött

Emmanuel Macron a voksok 66,06 százalékát gyűjtötte össze a második fordulóban, míg ellenfele, a Nemzeti Front jelöltje, Marine Le Pen a szavazatok 33,94 százalékát kapta.

2017.05.08 11:09MTI

Gyakorlatilag az összes szavazat (99,99 százalék) összesítése szerint a volt szocialista miniszter a voksok 66,06 százalékát gyűjtötte össze a második fordulóban, míg ellenfele, a Nemzeti Front jelöltje, Marine Le Pen a szavazatok 33,94 százalékát kapta. A korábban közölt részeredmények valamivel 66 százalék alatti győzelmet jeleztek Macronnak.

A különbség köztük jóval nagyobbnak bizonyult a közvélemény-kutatásokban jelzetteknél. A Nemzeti Front viszont a szavazatok arányát tekintve megdöntötte saját rekordját.

A 48 éves Marine Le Pen gratulált Macronnak a győzelméhez, de a legnagyobb ellenzéki erő vezetőjének szerepében tetszelegve arra szólította “a hazafiakat, hogy csatlakozzanak” hozzá, és alakítsanak egy új politikai erőt.

Európa-szerte fokozott érdeklődés követte a francia elnökválasztást, hiszen az ötödik köztársaság megalapítása óta – csaknem 60 éve – ez volt az első eset, hogy egyik nagyobb jobbközép vagy balközép párt jelöltje sem jutott be az elnökválasztás második fordulójába. A 39 éves Emmanuel Macron egy éve hozta létre a magát a hagyományos jobb- és baloldali pártok fölé helyező En Marche! (Indulás!) nevű politikai mozgalmát. Minden idők legfiatalabb francia elnöke lesz.

A hírügynökségek Macron győzelmével hozzák összefüggésbe azt, hogy hétfőn féléves csúcsra emelkedett ez euró árfolyama az amerikai dollárhoz képest, illetve nőttek az ázsiai tőzsdeindexet is.

Fotó: Getty

A rendőrség 141 embert állított elő hétfőre virradóra Párizs keleti részén, ahol álarcos tüntetők csaptak össze rendőrökkel Macron győzelme után. A rendőrség szerint hétfő reggel még kilenc embert tartottak fogdában az esetek többségében vandalizmus miatt.

A választási kampány idején többször előfordult, hogy különböző csoportok tiltakoztak Marine Le Pen politikája ellen, de voltak olyan anarchista és szélsőbaloldali szervezetek is, amelyek mindkét jelölt ellen tüntettek, Macront túlságosan piacpártinak tartották, Le Pennek pedig azt vetették szemére, hogy foltot ejtett rajta pártja fajgyűlölő múltja.

Macron beiktatása a hét végén lesz az Élysée-palotában. A váltásnak Francois Hollande leköszönő elnök mandátumának május 14-i lejárta előtt meg kell történnie. Macron első hivatalos programján hétfőn Hollande-dal együtt részt vesz a második világháborús Győzelem napi ünnepségen. Az elnökválasztás hivatalos eredményét az alkotmányos tanács jelenti be csütörtökig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.