Választás

Exit poll: Merkel pártja kapta a legtöbb szavazatot a Schleswig-Holstein tartományi választáson

Az első felmérések szerint a CDU a szavazatok 33-34 százalékát szerezhette meg.

2017.05.07 19:00MTI
Fotó: AFP

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) kapta a legtöbb szavazatot a németországi Schleswig-Holstein tartományban vasárnap tartott helyi törvényhozási (Landtag-) választáson a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) urnazárás után közzétett eredménye szerint.

Az ARD és a ZDF országos köztelevíziók megbízásából végzett kutatások alapján a CDU a szavazatok 33-34 százalékát szerezte meg, a legutóbbi, 2012-ben tartott Landtag-választáson elért 30,8 százalék után. A CDU az utolsó felmérésekben jelzett 32-33 százalékhoz képest is jobban szerepelt.

A Martin Schulz vezette szociáldemokrata párt (SPD) a szavazatok 26-27 százalékát szerezte meg az exit pollok szerint, gyengült az öt évvel ezelőtti 30,4 százalékhoz képest, és elmaradt a felmérésekben jelzett 29-31 százalék közötti szinttől.

A Zöldek 12,5-13,5 százalékkal végeztek a harmadik helyen, ez nagyjából megegyezik a 2012-es 13,2 százalékkal.

A liberális FDP támogatottsága 8,2 százalékról 10,5-11,5 százalékra emelkedett. 

A CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) a szavazatok 5,5 százalékával jutott be a kieli Landtagba, 0,5 százalékponttal lépte át az 5 százalékos bejutási küszöböt.

A helyi dán és fríz kisebbséget képviselő SSW-re nem vonatkozik a bejutási küszöb, a nemzeti kisebbségi párt a szavazatok 3-3,5 százalékát szerezte meg, gyengült a 2012-es 4,6 százalékhoz képest.

A Kalózpárt kiesett a tartományi gyűlésből, támogatottsága 8,2 százalékról 1-1,5 százalékra gyengült.

Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 2012 után megint nem érte el a bejutási küszöböt, az öt évvel ezelőtti 2,3 százalék után 3-3,5 százalékot szerzett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.