Terror

Szabadon engedett a Boko Haram 82 iskolás lányt

A foglyokat arra kényszerítették, hogy térjenek át az iszlám vallásra, sokakat közülük házasságra kényszerítettek és teherbe ejtettek elrablóik.

2017.05.07 13:16MTI

Fogolycsere keretében engedett szabadon a Boko Haram nigériai szélsőséges szervezet 82 lányt a három évvel korábban elraboltak közül - közölte a nigériai kormány.

Nigériai illetékesek szombaton este jelentették be, hogy a Boko Haram a kormánnyal folytatott tárgyalásokat követően szabadon engedett 82 fiatal lányt azok közül, akiket még 2014 áprilisában raboltak el Chibok városából. A hírt később Muhammadu Buhari államfő is megerősítette.

Az elnöki palota közölte, hogy a túszok “hosszas tárgyalásokat követően” nyerték vissza szabadságukat, cserébe három feltételezett Boko Haram-tagért, akiket a hatóságok tartottak fogva. A lányok várhatóan vasárnap érkeznek meg a fővárosba, Abujába, ahol az elnök személyesen fogadja őket.

Az államfő köszönetet mondott külföldi segítőknek, köztük a svájci kormánynak, a Vöröskeresztnek és más helyi és nemzetközi nem kormányzati szervezeteknek. A szélsőséges iszlamista ideológiát követő Boko Haram 276, többségében keresztény iskolás lányt hurcolt magával az ország északi részén található Chibokból 2014 áprilisában. A foglyokat arra kényszerítették, hogy térjenek át az iszlám vallásra, sokakat közülük házasságra kényszerítettek és teherbe ejtettek elrablóik.

A tömeges emberrablás világszerte ráirányította a figyelmet a szervezet kegyetlenkedéseire, a közösségi médián keresztül a kiszabadításukat sürgető kampányhoz szerte a világban számtalan híres személyiség is csatlakozott. Bár korábban már több tucatnyian kiszabadultak, vélhetően több mint száz lány van még mindig a szélsőségesek fogságában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.