USA

2300 embert elbocsátanak az amerikai külügyminisztériumból

A minisztérium jelentős átalakítására készül, és ennek keretében 2300 állás megszüntetését tervezi.

2017.04.30 01:30MTI

Rex Tillerson, az amerikai külügyi tárca vezetője bejelentette: a minisztérium jelentős átalakítására készül, és ennek keretében 2300 állás megszüntetését tervezi.

A tárcavezető az amerikai közszolgálati rádiónak (NPR) adott interjújában beszélt a minisztérium átalakításának terveiről. Mint elmondta, arra készül, hogy a szeptembertől kezdődő, következő pénzügyi évben 26 százalékkal csökkentse a külügyminisztérium költségvetését, és szervezetileg is teljesen megújítsa a minisztériumot. A cél: a hatékonyabb munka.

Egyes - egyelőre nem részletezett - főosztályok megszűnnek majd, és jelentősen átalakul a külföldi fejlesztési programokkal foglalkozó USAID is, amelyet különösen érzékenyen érint majd a költségvetési csökkentés.

A minisztérium mintegy 75 ezres létszámából 2300 embert elbocsátanak, vagy előnyugdíjaznak, és limitálják az újonnan felvehető diplomaták számát.

Tillerson az interjúban hangsúlyozta: alaposan szeretné átvizsgáltatni a Washingtonban dolgozó külügyesek és a külföldön szolgálatot teljesítő diplomaták munkáját, és felmérni, hogy mennyire hatékonyan teljesítenek, hol mutatkozik lehetőség a racionalizálásra.

A USAID munkájának felmérésére a külügyminiszter külsős konzultánsokat kér majd fel.

Tillerson, mint az NPR-nak elmondta, a jövő héten állománygyűlésen tájékoztatja majd a minisztérium alkalmazottait a konkrét tervekről.

Az átalakítás mindazonáltal már megkezdődött: márciusban egy egész emelet munkatársaival közölték, hogy a továbbiakban nem tartanak igényt a munkájukra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.