Ítéletidő

Ítéletidő van Csehországban, sok ezer háztartás áram nélkül maradt

Több mint tízezer háztartás áram nélkül maradt Dél-Csehországban a sűrű havazás és a heves szélviharok miatt.

2017.04.28 11:10MTI
Fotó: AFP

Péntek reggel közutak tucatjai voltak járhatatlanok a nagy mennyiségű hó és az utakra dőlt fák miatt - közölte a cseh közszolgálati rádió.

Az E.ON áramszolgáltató energetikai vészhelyzetet jelentett be a régióban, mert a pontos helyzet felmérését és az áramszolgáltatás helyreállítását a kialakult közlekedési problémák is tovább nehezítik. "Úgy néz ki, hogy több településen még szombaton sem tudjuk biztosítani az áramszolgáltatást" - nyilatkozott Vladimír Vácha, a cég szóvivője a rádióban.

A legnagyobb problémák Cesky Krumlov és Prachatice városokban és környékükön vannak. Ceské Budejovice régióközpontban az éjjel leállt a vasúti forgalom, mert a síneken több helyen ledőlt fák, hótorlaszok akadályozzák a forgalmat.

A kora reggeli órákban nagymértékben megugrott a balesetek, főleg a koccanások száma is - mondta Ivan Bajcura dél-csehországi rendőrségi szóvivő. Az Ausztria felé vezető főutat árokba csúszott, a síkos, hegyvidéki utakat elakadt kamionok torlaszolták el, így átmenetileg járhatatlanná váltak.

Hasonló problémákkal küzdenek az ország további régiói is, különösen Észak-Morvaország és Olmütz környéke, ahol továbbra is sűrűn havazik. Nehéz a közlekedés a magyarok által is gyakran használt, Prágát és Brünnt összekötő D1-es autópályán is.

A cseh rendőrség felszólította a lakosságot, hogy az érintett régiókban, amennyire nem feltétlenül szükséges, ne üljenek autóba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.