Capital punishment

Nyolc nap alatt már a negyedik halálraítéltet végezték ki Arkansasban

Az amerikai államban korábban 12 évig nem hajtottak végre halálos ítéletet.

2017.04.28 08:50ma.hu
Fotó: AFP

Kivégeztek egy halálraítéltet az amerikai Arkansas államban - írja a 24.hu.

A 38 éves Kenneth Williamst helyi idő szerint csütörtök este végezték ki méreginjekcióval. A férfi három gyilkosság miatt került a halálsorra: 1998 megölt egy egyetemi alkalmazottat, ezért életfogytig tartó büntetésre ítélték, de alig egy hónappal az ítélethozatal után moslékoshordóba bújva megszökött a börtönből, és megölt még egy embert. Miután a rendőrök üldözőbe vették, menekülés közben áldozata autójával halálos baleset okozott. A férfit 2000-ben ítélték halálra.

Nyolc nap alatt ez volt a negyedik kivégzés Arkansasban, ahol előzőleg tizenkét éven át nem hajtottak végre halálos ítéletet.

A szövetségi államban eredetileg 11 nap alatt, április 17. és 27. között nyolc halálraítéltet akartak kivégezni kettesével, de az utolsó percben hozott bírósági döntések miatt négy kivégzést el kellett halasztani. A sietségnek állítólag az az oka, hogy április végen lejár a méreginjekciókban altatáshoz használt szer, a midazolam szavatossága.

A tervezett kivégzések élénk visszhangot váltottak ki külföldön. Az Európai Unió felszólította az állam kormányzóját, hogy enyhítsen az ítéleteken. Az Amnesty International a "futószalagon történő kivégzések" leállítását követelte, egy másik nemzetközi emberi jogi szervezet, a Human Rights Watch pedig elítélte a "modern amerikai történelemben példátlan halálözönt".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.