Politika

A horvát kormányfő leváltaná három miniszterét

Veszélybe kerülhet a kormánykoalíció.

2017.04.27 12:18MTI

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök a csütörtöki kormányülésen a kisebbik kormánypárt, a Híd Függetlenek Listája (Híd) három miniszterének felmentését kérte, miután ez utóbbiak nem támogatták a pénzügyminiszter lemondatását célzó ellenzéki indítvány elutasítását.

A lépés azzal fenyeget, hogy válságba kerülhet a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) vezette kétpárti horvát kormánykoalíció.

A kormányülésen a Híd miniszterei közül három - Vlaho Orepic belügyminiszter, Slaven Dobrovic környezetvédelmi és energetikai miniszter, valamint Ante Sprlje igazságügyi miniszter - a kormány azon döntése ellen szavazott, hogy utasítsák vissza az ellenzéki Szociáldemokrata Pártnak (SDP) Zlatko Maric pénzügyminiszter (HDZ) visszahívására vonatkozó indítványát. A szintén a HDZ színeiben politizáló Plenkovic ezután a három miniszter leváltását kérte.

Az SDP pénteken nyújtott be a parlamentben bizalmatlansági indítványt a pénzügyminiszter ellen, mivel korábban igazgató volt Horvátország legnagyobb magántulajdonú vállalatában, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokorban, és az SDP szerint tudnia kellett a konszern pénzügyi problémáiról, jóllehet mindvégig azt állította, a vállalat körül minden rendben van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.