Orosz-NATO közeledés

Hoppá! Készülőben van egy Oroszország- NATO barátság?

Oroszország és a NATO viszonya a hidegháború óta nem tapasztalt mélypontra süllyedt, de Moszkva kész a kapcsolatok javítására - jelentette ki Gennagyij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke szerdán a VI. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencián.

2017.04.26 18:45ma.hu
Fotó: Activist Post

"Készek vagyunk a teljes körű párbeszéd és az együttműködés felújítására a NATO-val. A legfontosabb az, hogy a folyamat az egyenlőség, a bizalom és a konstruktivitás alapján történjen meg" - mondta.

Kifogásolta, hogy a NATO, miközben a katonai fenyegetés fő forrásának Moszkvát tartja, fokozza katonai tevékenységét olyan, Oroszországhoz közel fekvő országokban, mint a balti államok, Lengyelország, Románia és Bulgária. A tábornok véleménye szerint az atlanti szövetség keleti bővítése és az amerikai rakétavédelmi rendszer elemeinek Európába telepítése növeli a katonai incidensek kockázatát.

Nehezményezte, hogy a NATO katonai támogatást nyújt Kijevnek, amivel szerinte a fegyveres konfrontáció folytatására provokálja Ukrajnát.

"Ennek eredményeképpen az Oroszország és a Nyugat közötti bizalom katasztrofálisan csökken" - fogalmazott Geraszimov.

Mint mondta, az Oroszország és a Nyugat közötti terrorellenes együttműködés hiánya kedvező feltételeket teremt az Iszlám Állam dzsihadista szervezet számára.

A vezérkari főnök megismételte Moszkva álláspontját, miszerint csak közös erőfeszítéssel és a kontinens összes országának részvételével lehet kialakítani egy új és kölcsönösen előnyös európai biztonsági rendszert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.