Török puccskísérlet

Több mint ezer feltételezett gülenistát vettek őrizetbe Törökországban

Az ország mind a 81 tartományára kiterjedő rajtaütések során eddig 72 tartományban összesen 1009 embert állítottak elő.

2017.04.26 11:42MTI

A tavaly júliusi puccskísérletért felelőssé tett, Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok állítólagos nemzetközi hálózatának több mint ezer feltételezett tagját vették őrizetbe szerdán Törökországban - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség a belügyminisztériumra hivatkozva.

Az ország mind a 81 tartományára kiterjedő rajtaütések során eddig 72 tartományban összesen 1009 embert állítottak elő. Az érintetteket azzal gyanúsítják, hogy a mozgalom rendőrségbe beépült tagjait irányították.

Az idei év eddigi legnagyobb török razziájában mintegy 8500 rendőr vesz részt. Süleyman Soylu török belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a szerdai rajtaütések még folytatódnak.

A belügyi tárca legutóbb április 2-án közölt adatai szerint tavaly július 15. óta 113 260 embert vettek őrizetbe Törökországban a hatalomátvételi kísérlettel összefüggésben, közülük 47 155-öt előzetes letartóztatásba is helyeztek. Utóbbiakból többek mellett 10 732-en rendőrök, 7463-an katonák, köztük 168 tábornok, 2575-en bírák és ügyészek, 26 177-en civilek.

A letartóztatások mellett közel 120 ezer embert menesztettek vagy függesztettek fel állásából egyebek közt a katonaság, a rendőrség soraiból, az oktatás, a média és az igazságszolgáltatás területéről, azzal gyanúsítva őket, hogy kapcsolatban álltak a gülenista mozgalommal vagy más, Törökország által terrorszervezetnek nyilvánított csoportokkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.