USA

Blokkolták Trump utasítását a menedékvárosok támogatásának ügyében

Egy szövetségi bíró kedd este blokkolta Trump elnök utasítását, amely szerint megvonnák a szövetségi támogatást azoktól az úgynevezett menedékvárosoktól, amelyek nem hajlandóak együttműködni a szövetségi bevándorlási törvények betartatásában.

2017.04.26 07:25MTI

William Orrick, a San Franciscó-i szövetségi fellebbviteli bíróság bírája előzetes rendelkezést adott ki, amely országszerte megakadályozza, hogy a szövetségi tisztségviselők végrehajtsák Donald Trump január 25-én kelt, a menedékvárosok támogatásáról szóló rendeletét.

Az elnök rendelete értelmében megvonnák a szövetségi támogatást azoktól az úgynevezett menedékvárosoktól, amelyek illegális bevándorlóknak adnak otthont és nem hajlandóak együttműködni a szövetségi hatóságokkal, a rendfenntartó erőkkel az érvényes bevándorlási törvények betartatásában. A még az előző elnök, a demokrata párti Barack Obama által kinevezett bíró a kaliforniai Santa Clara megye beadványa nyomán hozta meg döntését. Santa Clara egyike annak a mintegy háromszáz menedékvárosnak, amely - dacolva a Fehér Házzal - változatlanul óvni szeretné a nála élő illegális bevándorlókat.

Orrick bíró azzal indokolta döntését, hogy "jogilag nem elfogadható" az igazságügyi tárca érvelése, amely szerint Trump elnök egyszerűen csak megpróbálja betartatni a hatályos törvényeket. "Az alkotmány a szövetségi kiadással kapcsolatos döntéseket a kongresszusra ruházza, nem az elnökre, a rendelet tehát alkotmányosan nem teremthet új feltételeket a szövetségi támogatásokat illetően" - olvasható a bírói érvelés sajtóban is megjelent szövege. A bíró ugyanakkor megjegyezte: előzetes rendelkezése nem tudja blokkolni Donald Trump rendeletének egészét. Az igazságügyi minisztérium által az egyes városoknak nyújtott támogatásokat ugyanis változatlanul megvonhatják.

A Fehér Ház nem kommentálta az ügyet, az igazságügyi tárca szóvivője, Ian Prior pedig nem utalt arra, hogy a kormányzat fellebbezne, hanem azt hangsúlyozta, hogy a bíró nem blokkolta a szövetségi törvények betartatását. Két kaliforniai demokrata párti szenátor, Kamala Harris és Dianne Feinstein üdvözölte a bíró döntését, a republikánus John McCain, arizonai szenátor viszont felháborodottan utasította vissza. McCain szerint egyetlen város sem áshatja alá a szövetségi törvényeket. "Csakis egyetlen szövetségi kormányzat van. Tessék elolvasni az alkotmányt! Egy városban nem lehet a szövetségi törvényeket sértő helyi törvényeket elfogadni. Ha ezt egyszer elkezdik, akkor anarchia lesz úrrá ezen az országon" - fogalmazott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.