Capital punishment

Egy nap alatt két embert végeztek ki Arkansasban

Kivégeztek két halálraítéltet hétfőn Arkansas államban. Az egész Egyesült Államokban tizenhét éve nem fordult elő, hogy egy nap alatt két emberen hajtsanak végre halálos ítéletet.

2017.04.25 08:35ma.hu
Fotó: AFP

Elsőként az 52 éves Jack Jonest végezték ki, akit azért ítéltek halálra, mert 1995-ben megerőszakolt és meggyilkolt egy nőt és annak 11 éves lányát. Három órával később hozták nyilvánosságra, hogy méreginjekcióval végrehajtották a halálos ítéletet a 46 éves Marcel Williamson, aki húsz évvel ezelőtt elrabolt, megerőszakolt és megölt egy 22 éves nőt, illetve elrabolt és megerőszakolt két másik nőt is.

Négy nap alatt így már három embert végeztek ki Arkansasban. A szövetségi államban eredetileg 11 nap leforgása alatt, április 17. és 27. között nyolc halálra ítéltet akartak kivégezni kettesével, de az utolsó percben hozott bírósági döntések miatt négy kivégzést el kellett halasztani. A sietségnek állítólag az az oka, hogy április végén lejár a méreginjekciókban használt egyik szer, a Midazolam szavatossága.

A kivégzések terve komoly visszhangot váltott ki külföldön. Az Európai Unió felszólította az állam kormányzóját, hogy enyhítsen az ítéleteken. Az Amnesty International a "futószalagon történő kivégzések" leállítását követelte, a Human Rights Watch pedig elítélte a "modern amerikai történelemben példátlan halálözönt". 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.