Diplomácia

Washington szankciókat hozott egy szír kutatóközpont 271 munkatársa ellen

Az amerikai álláspont szerint ők felelősek "a nem hagyományos fegyverek kifejlesztéséért, előállításáért és elterjesztéséért".

2017.04.24 21:23MTI

Washington pénzügyi szankciókat foganatosított egy nem hagyományos fegyverek fejlesztésén dolgozó szíriai kutatóközpont 271 munkatársa ellen - jelentette be az amerikai pénzügyminiszter hétfőn.

Steve Mnuchin a Fehér Ház szóvivőjének szokásos napi sajtóértekezletén ismertette a döntést.

Közölte: a szankciókról szóló döntés válasz az április elején elkövetett idlíbi gáztámadásra. Az intézkedés értelmében az minisztérium szankciókkal foglalkozó részlege) befagyasztja a szankciókban érintett kutatóközpont 271 munkatársának esetleges amerikai javait és értékeit, valamint megtiltja nekik az amerikai pénzügyi rendszer szolgáltatásainak igénybe vételét. A Kutatások és Tudományos Tanulmányok Szíriai Központja (SSRC) nevű, szíriai állami kutatóközpont munkatársairól van szó, akik - az amerikai álláspont szerint - felelősek "a nem hagyományos fegyverek kifejlesztéséért, előállításáért és elterjesztéséért".

"A szóban forgó 271 alkalmazott nagy tapasztalatokkal rendelkező vegyészeti szakértő, akik legalább 2012 óta dolgoztak vagy most is dolgoznak a vegyifegyver-programon" - állt a pénzügyminisztérium állásfoglalásában, amelyet Mnuchin felolvasott a sajtótájékoztatón.

A miniszter hozzátette: az új szankciók foganatosításával Washington "erőteljes üzenetet küld arról, hogy az Aszad-rendszer egészét felelősnek tartja az emberi jogok szembetűnő megsértéséért" és az amerikai kormányzat célja, hogy "megakadályozza az ilyen típusú barbár vegyi fegyverek elterjedését".

Mnuchin leszögezte: az Egyesült Államok nem fogja tűrni, hogy Bassár el-Aszad kormányzata vegyi fegyvereket vessen be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.