Atomenergia

Hiba miatt le kellett állítani egy atomerőművet 80 km-re Magyarországtól

A kora reggeli órákban működési hiba lépett fel az egyik vízgőzszelepnél, amely a kelleténél több párát engedett ki a szabadba erős hanghatások kíséretében.

2017.04.22 08:23MTI
wikipedia.org

Egy hibás szelep miatt leállították pénteken a délnyugat-szlovéniai krskói atomerőművet - közölte az erőművet működtető vállalat (NEK). Predrag Sirola, az atomerőmű műszaki igazgatója azt mondta, hogy a kora reggeli órákban működési hiba lépett fel az egyik vízgőzszelepnél, amely a kelleténél több párát engedett ki a szabadba erős hanghatások kíséretében. Miután valamelyest csökkent a reaktor teljesítménye, a szelep működése helyreállt. Sirola szerint a meghibásodás nem jelentett veszélyt a környezetre.

Sirola elmondta, hogy vizsgálni fogják a hiba okát, ehhez kellett leállítani a reaktort, a szelepet pedig 270-ről 60 fokra kellett lehűteni. Az atomerőművet már a hét végén újraindítják.

A Westhinghouse amerikai vállalat közreműködésével épült egyreaktoros, nyomottvizes atomerőmű a szlovén-horvát határ közelében, a magyar határtól 80 kilométerre található, és az ország energiafogyasztásának mintegy 40 százalékát adja. A közös szlovén-horvát tulajdonban lévő, 664 megawattos erőművet 1982-ben helyezték üzembe, és tavaly húsz évvel, 2043-ig hosszabbították meg működésének időtartamát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.