Terror

Az Iszlám Állam is magára vállalta a habarovszki lövöldözést

Korábban egy magát Orosz Felkelő Hadseregnek (RPA) nevező csoport jelentkezett a Meduza orosz ellenzéki hírportálnál, azt állítva hogy a támadó az ő nevükben cselekedett.

2017.04.22 08:13MTI

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet is magára vállalta azt a támadást, amelyet egy fegyveres követett el pénteken az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) habarovszki parancsnoksága ellen. A merénylő két ember megölt, mielőtt végeztek vele.

Korábban egy magát Orosz Felkelő Hadseregnek (RPA) nevező csoport jelentkezett a Meduza orosz ellenzéki hírportálnál, azt állítva hogy a támadó az ő nevükben cselekedett. Azt, hogy saját hírügynökségén, az Aamákon keresztül az Iszlám Állam is magára vállalta a támadást, az amerikai Site Intelligence Group jelentette a Twitteren.

A legfontosabb bűnügyekben eljáró orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szóvivője, Szvetlana Petrenko közölte: a nyomozásnak nincs tényalapja azt feltételezni, hogy a habarovszki támadó "kapcsolatban állt volna egy nemzetközi terrorszervezettel, amely a maga számlájára írta ezt a bűncselekményt". Ugyanakkor megerősítette azokat az értesüléseket, melyek szerint az elkövető neonáci nézeteket vallott.

Az FSZB habarovszki részlege arra szólította fel a lakosságot és az újságírókat, hogy ne terjesszék a támadással kapcsolatban a közösségi médiában megjelent, meg nem erősített értesüléseket. A szolgálat ezek lényegére nem tért ki.

A távol-keleti orosz városban az FSZB épületénél a 18 éves Anton Konyev nyitott tüzet, akit sajtójelentések egy Stolz elnevezésű neonáci csoporttal hoztak összefüggésbe. A támadásban életét vesztette az FSZB terrorelhárító részlegének egyik alkalmazottja és a váróban tartózkodó egyik ügyfél, egy másik pedig megsebesült. A bűncselekményt megelőzően Konyev fegyvert zsákmányolt a habarovszki Hammer lövészklubban, amelynek instruktorát megölte. Sajtóértesülések szerint egy bűntársát őrizetbe vették.

Az RPA-nak Meduza szerkesztőségéhez eljuttatott üzenete szerint a szervezet "(Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) elnyomó rendszere és megtorló szervezetei ellen" harcol. Az RPA megalakulását egy 2014. december 29-i sajtótájékoztatón jelentették be Kijevben. A csoport politikai emigránsok szervezeteként tüntette fel magát, tagjai állításuk szerint az ukrán oldalon vettek rész a Donyec-medencei harcokban.

Az FSZB nem kommentálta az RPA esetleges érintettségét. A történtek után az SZK nyomozócsoportot küldött Habarovszkba, az orosz nemzeti gárda pedig soron kívüli ellenőrzéseket hajt végre a lövészklubokban.

Az RBK hírportál újságírói Konyevnek a VKontaktye közösségi portálon lőfegyverrel és gyújtófolyadékos palackokkal gyakorlatozó fiatalokról készült videókat találtak. Az egyik felvételen az "Allahu akbar!" kiáltás hallható. A Life hírportál úgy értesült, hogy Konyev két éve áttért az iszlám hitre, ami ellentmondani látszik a támadó neonáci kötődéséről szóló jelentéseknek. Az orosz távol-keleti AmurMedia hírügynökség úgy tudja, hogy Konyev "Allahu akbar!" üvöltéssel nyitott tüzet a habarovszki FSZB-képviseletre.

A 2012 végén megalakult Stolz csoportnak tucatnyi 17-20 éves tagja van, akik egyebek között az illegális migrációt és a melegeket nyilvánították ellenségüknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.