Időjárás

Másodfokú riasztás az erős szél és havazás miatt Románia keleti részén

Péntek reggelig 50-60 milliméter csapadék várható, a magasabban fekvő területeken főleg havas eső és hó formájában.

2017.04.20 12:31MTI

Nagy mennyiségű csapadékra, kiadós havazásra és erős szélre figyelmeztető másodfokú (narancssárga) riasztást adott ki csütörtökön a román meteorológiai szolgálat az ország keleti részére, Moldvára, valamint a Déli és a Keleti Kárpátok egész térségére, a Székelyföldet is beleértve.

Az előrejelzés szerint péntek reggelig 50-60 milliméter csapadék várható, a magasabban fekvő területeken főleg havas eső és hó formájában. A hegyvidéken óránként 50-65 kilométeres sebességű szél lesz hófúvással.

A Romániába már szerdán visszatért télies, viharos időjárás, s ez fennakadásokat okozott a közlekedésben és áramellátásban. Csütörtök reggel a Nagyvárad és Kolozsvár közötti E60-as főút forgalmát bénította meg csaknem félórára egy úttestre dőlt fa. Székelyföldön a Gyergyószentmiklós és Gyilkos-tó közötti közúti összeköttetést vágta el egy úttestre dőlt fa. Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőrség szóvivője az Agerpres hírügynökségnek elmondta: a térségben térerő híján nem működnek a mobiltelefonok sem. A hatóságok egy járhatatlanná vált útról visszafordult gépkocsivezetőtől szereztek tudomást a problémáról.

A vasúti közlekedésben három veszteglő személyszállító vonat okozott jelentős késéseket: az erős szél egy fát döntött Szentsimon és Tusnádfürdő között a sínekre, és több órát vett igénybe a fa eltávolítása.

A Keleti Kárpátokban az Erdélyt Moldvával összekötő hágók mindegyikén több centiméteres hóréteg akadályozza a közlekedést, több helyütt vesztegelnek a teherautók.

Maros megyében 12 településen 3400 háztartás maradt áram nélkül, miután a szél által kicsavart fák villanyvezetékeket rongáltak meg. Az üzemzavar Nyárádszeredát és környékét érintette, a szolgáltató a délutáni órákra ígérte az áramellátás helyreállítását.

A Fogarasokban megnőtt a lavinaveszély, a Balea-tónál meghaladja a másfél métert a hóréteg vastagsága. Az 1700 méter fölötti térségekben - az ötfokozatú skálán - négyes szintűre emelték a lavina-veszélyre figyelmeztető riasztást.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.