Visszaélés

Hamis nagykövetségi Facebook-oldalak miatt tett feljelentést az orosz külügy

El kell gondolkodni azon, hogy milyen szerepet játszanak az Egyesült Államok vezető tömegtájékoztatási eszközei az Oroszország elleni propagandakampányban.

2017.04.19 17:21MTI

Az orosz külügyminisztérium értesítette a tömegkommunikáció-felügyeleti hatóságot (Roszkomnadzor), hogy hamis orosz nagykövetségi profilok jelentek meg a Facebookon, és átadta neki az erre vonatkozó anyagokat - jelentette be Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján.

Zaharova elmondta, hogy ismeretlenek a csehországi és a szlovákiai orosz nagykövetség nevében közöltek "provokatív" és "félrevezető" anyagokat a Facebookon. A szóvivő szerint a közösségi oldal adminisztrátorai a hivatalos moszkvai panaszra reagálva szerdán nem a hamis, hanem a valódi pozsonyi képviseleti oldalt tiltották le.

Kijelentette, Oroszország az ellene irányuló információs háború részeként értelmezi a történteket, és óvatosságra intette a felhasználókat az orosz követségek és egyéb állami intézmények oldalainak igénybevételekor. Zaharova szerint az orosz külügyi tárca azért fordult az orosz hatósághoz, mert a Facebooknak nincs oroszországi képviselete.

A szóvivő "propagandának" nevezte a The New York Times című amerikai napilapnak az orosz külpolitika eszközeiről írt, Pulitzer-díjjal jutalmazott sorozatát. Képletesen gratulált a lap moszkvai tudósítói irodájának, amiért az szerinte arra az "alapvető következtetésre" jutott, hogy "a poszt-sztálini és a jelenkori Oroszország között nincs különbség".

Zaharova úgy vélekedett, hogy a The New York Times Pulitzer-díja nyomán el kell gondolkodni azon, hogy milyen szerepet játszanak az Egyesült Államok vezető tömegtájékoztatási eszközei az Oroszország elleni propagandakampányban.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.