Szavaztak

Erdoganék nyerték a történelmi népszavazást - korlátlan politikai hatalom került a kezébe?

Minimális különbséggel, de az elnöki rendszer hívei kerültek többségbe a török népszavazáson.

2017.04.16 20:57MTI

Az alkotmánymódosítást támogató igen szavazatok kerültek többségbe a Törökországban az elnöki rendszer bevezetéséről tartott népszavazáson - jelentette be Binali Yildirim miniszterelnök.

Török sajtójelentések szerint az igen szavazatok aránya 51,3 százalék a voksok 99 százalékos feldolgozottsága mellett. A Habertürk adatai alapján a részvételi arány 86,7 százalékos volt.

Az ellenzék újraszámlálást fog kérni: a legnagyobb ellenzéki párt a Sky News szerint azt kezdeményezi, hogy a voksok legalább 60 százalékát számolják újra.

Az igenek győzelmével Recep Tayyip Erdogan elnök gyakorlatilag korlátlan hatalmat kap. Míg Erdogan szerint az államfői jogkör kibővítésére az országot fenyegető biztonsági kockázatok miatt van szükség, az elnök ellenfelei szerint a politikus önkényuralmi rendszert épít, s visszaél hatalmával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.