Választás

Hivatalosan is újraindul az iráni államfő

Az iráni elnök bejelentette újraindulási szándékát, és felvetette magát a választáson induló jelöltek listájára.

2017.04.15 05:30MTI
hirdetés

A mérsékeltnek, illetve pragmatikusnak tartott Róháni hivatali ideje alatt, 2015 nyarán kötött megállapodást Irán nukleáris programjáról az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával (az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína), valamint Németországgal. Haszan Róháni 2013-ban elsöprő választási győzelmet aratott azzal az ígérettel, hogy véget vett Irán nemzetközi elszigeteltségének és szabadabb társadalmat teremt országában.

A radikális és keményvonalas politikus hírében álló Mahmúd Ahmadinezsád korábbi elnök szerdán jelöltette magát, figyelmen kívül hagyva Ali Hameneinek, az iszlám köztársaság legfőbb vallási és politikai vezetőjének azt az utasítását, hogy ne induljon az államfőválasztáson.

Mahmúd Ahmadinezsád 2005 és 2013 között töltötte be az államfői tisztséget, és ő volt az első, aki nem az országot irányító síita papság soraiból került ki – Iránban május 19-én tartanak elnökválasztást. A jelöltállítás kedden kezdődött, és öt napig tart. Eddig összesen több mint 860 jelölt regisztráltatta magát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.