Légiközlekedés

További két országra terjesztik ki a szabad légtér koncepciót Közép-Európában

Magyarország után Romániára és Bulgáriára is kiterjesztik a szabad légtér koncepciót, a repülőgépek így a lehető legrövidebb útvonalakon közlekedhetnek.

2017.04.13 04:36MTI

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint 2015 februárjában vezették be Európában először a magyar légtérben a szabad égbolt koncepciót. Ennek lényege, hogy az ország légterében lévő repülési útvonalak a lehető legrövidebbek, mivel a be- és kilépési pontok között nincsenek navigációs pontok, így az útvonal egyenes.

Az intézkedéssel az eddigi tapasztalatok szerint 1,5 millió kilométerrel csökkent az átrepülő járatok útvonala, a légitársaságok mintegy 3 millió dollár értékű üzemanyagot takarítottak meg, és 16 millió kilogrammal kevesebb szén-dioxid került a levegőbe.

A román (ROMATSA) és a bolgár (BULATSA) léginavigációs szolgáltatókkal való együttműködés alapján áprilistól már a román és bolgár légtérben is töréspontmentes az útvonal-szolgáltatás, bár egyelőre csak az éjszakai repülésekkor. A 24 órás elérhetőséget később teszik lehetővé.

A HungaroControl közleményében megjegyezte, hogy a töréspontmentes útvonalak biztosítása 2022-től Európa területén kötelező lesz minden 9000 méter feletti repülési magasságon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.