Politika

Izrael lezárta a Sínai-félszigetnél Egyiptomba vezető határátkelőhelyét

A hírszerzési és közlekedési miniszter azt mondta, azért döntöttek így, mert titkosszolgálati információk szerint életveszélybe kerülhetnek a Sínai-félszigetre nyaralni utazó izraeliek.

2017.04.10 16:15MTI
Fotó: AFP

Az izraeli hatóságok lezárták hétfőn az Izraelből Egyiptomba vezető tabai határátkelőhelyet - jelentette a helyi közszolgálati rádió.

Jiszráel Kac hírszerzési és közlekedési miniszter azt mondta, hogy a szokatlan lépésről azért döntöttek, mert titkosszolgálati információk szerint életveszélybe kerülhetnek a Sínai-félszigetre nyaralni utazó izraeliek.

A határon hétfőtől nem engedik át Egyiptom felé az izraeli állampolgárokat, és Jiszráel Kac a rádióban felszólította a már ott tartózkodókat, hogy haladéktalanul térjenek vissza Izraelbe.

Kac kijelentette, hogy ezúttal nem csak ajánlásról van szó, hanem számos tényező figyelembevételével meghozott döntésről. "Inkább tegyünk tönkre egy nyaralást, minthogy életveszélybe kerüljünk" - hangsúlyozta.

A miniszter közölte, hogy Jeruzsálem konkrét figyelmeztetéseket kapott izraeli turisták ellen készülő merényletekről, s kiemelte, hogy a virágvasárnapi, egyiptomi keresztény templomok elleni merényletek, valamint az Egyiptomban három hónapra bevezetett szükségállapot új helyzetet teremtett.

Kac elmondása szerint a Szíriában és Irakban rá nehezedő, növekvő nyomás fokozza az Iszlám Állam terrorszervezet késztetését, hogy más helyeken merényleteket hajtsanak végre, és a szíriai légicsapások nyomán is - függetlenül azok végrehajtóitól - növekedett a feszültség a térségben.

Izrael az 1967-es hatnapos háborútól az 1979-ben megkötött Camp David-i békéig ellenőrzése alatt tartotta a Sínai-félszigetet, majd visszaadta Egyiptomnak. A félsziget a 80-90-es években kedvelt izraeli turista célponttá vált, azonban az utóbbi években az ott működő terrorista csoportok miatt veszélyessé vált a térség az izraeliek számára.

Jeruzsálem a nagyobb munkaszüneti időszakok előtt az utóbbi évtizedben többször felszólította az ország polgárait, hogy ne utazzanak a Sínai-félszigetre, de általában eredménytelenül, mert sokan mégis átkeltek a határon.

A hétfőn este kezdődő ünnep, a pészah miatt az izraeliek tömegesen vonulnak szabadságra a következő napokban, és sokan közülük a figyelmeztetések ellenére a Sínai-félszigeten tervezték pihenésüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.