Április 1.

Kondenzcsík mentette meg a leleményes pilóta életét

A közelmúltban egy krimibe illő történet játszódott le szinte a fejünk fölött.

2017.04.01 08:00ma.hu

Március 18-án egy Várnából Chicagóba tartó teherszállító repülőgépet eltérítettek. Az utazási terv szerint a gép a párizsi Beauvais reptéren állt volna meg technikai szünetre, hogy onnan folytassa az útját a tengerentúlra.

A repülő személyzetét azonban a levegőben fegyveresek csoportja túszul ejtette és a raktérbe zárta, miközben a pilótát arra kényszerítette, hogy folytassa útját.

A tervük működött is volna, csak egy hibát ejtettek, nem figyeltek eléggé a másodpilótára, akinek így lehetősége volt kiiktatni a raktérben található báriumos és stronciumos tartályok automata légköri adagolóját, és kézi irányítással jeleket küldött velük a föld felé.

Gyakorlatilag a repülő mögött a nemzetközi segélyhívó SOS morzejeleket lehetett látni. Már csak az volt a kérdés, hogy valaki észreveszi-e ezt.

Szerencsére egy Boszniában tartózkodó német mérnök, Tadeus Krause meglátta a furcsa jelenséget, és nem csak lefotózta magának, hanem elküldte a képet egy, a berlini légiirányításnál dolgozó ismerősének. A berlini ismerős az Európai légiforgalmi hivatal adataiból hamar beazonosította, hogy Jajca település felett abban az időpontban melyik gép szállhatott. Mintha rutin rádiókapcsolat lenne, felvették a géppel a kapcsolatot, amiben látszólag mindent rendben találtak, de a pilóta egy titkos jelet adott közben. A gép utazási magasságához hozzáadta a terrorista támadást jelentő 62 lábat.

Ahogy a gép leszállt, a francia terrorelhárítók különleges egységei rohanták meg a gépet, és ártalmatlanná tették a terroristákat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.