Gyűlölet

Hatvankét százalékkal nőtt a muzulmánellenes támadások száma Ausztriában

Szinte kizárólag csak nőket támadnak meg, főleg közterületen és közlekedési eszközökön éri őket inzultus.

2017.03.28 12:25ma.hu
Fotó: AFP

Tavaly 62 százalékkal több muzulmánellenes támadást követtek el Ausztriában, mint az előző évben - írja a Die Presse című osztrák lap. Míg 2015-ben 156 ilyen esetet regisztráltak a hatóságok, addig 2016-ban már 253-at. A támadások többsége közterületen vagy közlekedési eszközön történtek, elszenvedői 98 százalékában nők voltak.

A legutóbbi adatok szerint 79 esetben szóban inzultálták a muzulmánokat, de gyakori volt a gyűlöletbeszéd (75 alkalom) és a muszlim intézményekkel szembeni agresszió (31 alkalom) is. A bejelentések alapján az országban tavaly 13 muszlimok elleni gyűlöletbűncselekményt követtek el, 11 feljelentés pedig diszkriminációról szólt.

A felmérést az Ausztriai Iszlám Hitközség (IGGiÖ) egyik szakmai szervezete végezte. A szervezet elnöke, Elif Öztürk szerint nőtt a muszlimokkal szembeni negatív megítélés, a leggyakrabban elhangzó vádak a beilleszkedés hiányáról, az erőszakosságra való hajlamról, a nőellenességről és az európai értékek elutasításáról szólnak.

A Die Presse cikke szerint több bejelentést, elsősorban iskolai konfliktusokat azonban nem regisztráltak, mivel az érintettek féltek az írásban tett feljelentés következményeitől.

A jelentés szerint a szóbeli támadások esetében 30, míg a fizikai bántalmazások 50 százalékában érkezett segítség, így az aktív polgári szerepvállalás nem változott a 2015-ös adatokhoz képest. Emiatt a szervezet útjára indított számos kurzust, amelyek az iszlámellenesség kezeléséről szólnak.

A Zara nevű osztrák civil szervezet múlt héten közzétett vizsgálatából szintén az derül ki, hogy a rasszista indíttatású esetek száma nőtt Ausztriában. Eszerint míg 2015-ben több mint 900, addig tavaly több mint 1100 ilyen eset történt, ezek harmada az interneten zajlott. A 2010-ben elkövetett a rasszista támadások mindösszesen tíz százaléka történt a világhálón.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.