Ukrajna

Még mindig robbannak fel lövedékek a kigyulladt ukrán lőszerraktárban

A katasztrófa 10 kilométeres körzetéből mintegy 20 ezer lakost telepítettek ki. Egy nő életét vesztette, két másik megsérült a felrobbanó lövedékek repeszeitől.

2017.03.26 16:08MTI
Fotó: AFP

Még vasárnap is történtek kisebb-nagyobb robbanások a héten kigyulladt kelet-ukrajnai lőszerraktár körzetében, az eddigi kárfelmérések alapján öt családi ház omlott össze és 243 épületben keletkeztek különböző mértékű károk - közölte Hennagyij Zubko miniszterelnök-helyettes a Facebookon.

A sérült épületek közül 117 többlakásos, 87 családi magánház. A tisztségviselő tájékoztatása alapján a helyi szervek megszervezték építőanyagok kiosztását a lakosságnak, hogy az elsődleges javításokat házaikon el tudják végezni. Ezen felül 64 kárelhárításra és felújításra kiképzett brigád dolgozik a katasztrófa sújtotta településeken.

Újabb tüzek fellobbanásáról a lőszerraktár térségében nincs hír, ugyanakkor magában a katonai létesítményben még most is óránként átlag tíz újabb robbanást regisztrálnak - számolt be a miniszterelnök-helyettes. Szavai szerint az aknamentesítést Balaklija városában eddig kilenc szektorból ötben, továbbá hét másik településen sikerült a szakembereknek befejezniük. "Eddig összesen 820 robbanásveszélyes tárgyat gyűjtöttek be" - közölte Zubko.

A kelet-ukrajnai Harkiv megyében lévő Balaklija városánál 368 hektár területen elterülő lőszerraktárakban csütörtökre virradóra történt az első robbanás, ami után hatalmas tűz ütött ki kisebb-nagyobb intenzitású robbanások kíséretében. A komplexum raktárépületeiben összesen 138 ezer tonna lőszert, köztük nagy kaliberű harckocsi- és tüzérségi lövedékeket tárolnak. A tüzet péntek estére sikerült eloltani a katonai létesítmény területén.

A katasztrófa 10 kilométeres körzetéből mintegy 20 ezer lakost telepítettek ki. Egy nő életét vesztette, két másik megsérült a felrobbanó lövedékek repeszeitől.

A hatóságok elsődleges feltételezése, hogy diverzáns akciót követtek el, azaz szándékos robbantás történt. Nem zárták ki ugyanakkor azt sem, hogy emberi hanyagság okozta a tragédiát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.