USA-Montenegró

Az amerikai szenátus kész megszavazni Montenegró NATO-tagságát

Az amerikai szenátus kész megszavazni Montenegró NATO-tagságát - jelentette be csütörtök este Mitch McConnell, a republikánus többség vezetője.

2017.03.24 23:30MTI

A döntést Rex Tillerson külügyminiszter korábbi levelében megfogalmazott kérésnek megfelelően, várhatóan hétfő este hagyják jóvá.

A külügyi tárca irányítója március 7-én írt levelet a szenátus vezetőinek, amelyben hangsúlyozta, hogy Montenegró tagsága az észak-atlanti szövetségben "erőteljesen szolgálja az Egyesült Államok érdekeit". Álláspontja szerint Montenegró felvétele segítené a térség integrációját, demokratikus reformjait, valamint a biztonságot és a stabilitást.

Montenegró felvételét eddig a NATO 24 tagállama hagyta jóvá, az Egyesült Államokban azonban két republikánus szenátor - Rand Paul Kentuckyból, és Mike Lee, Utah állam politikusa - megakadályozta a ratifikálást. Rand Paul arra hivatkozott, hogy Montenegró csatlakozása feldühítené Oroszországot és a balkáni állam amúgy is túl kicsi ahhoz, hogy az Egyesült Államok nemzetvédelme szempontjából szerepe érdemleges lehessen. Mike Lee pedig csak azért voksolt nemmel, mert azt szerette volna, ha a szenátorok kifejthetnék álláspontjukat a kérdésben.

A szenátusban eddig kétszer volt szavazás az ügyben, mindkét alkalommal sikertelenül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.