Bűnügy

Agyonlőttek egy volt orosz parlamenti képviselőt Kijevben

Az orosz állami duma volt képviselője, Gyenyisz Voronyenkov tavaly ősszel hagyta el Oroszországot, és decemberben ukrán állampolgárságot kapott.

2017.03.23 12:31MTI

Agyonlőttek egy volt orosz parlamenti képviselőt csütörtökön Kijevben egy fegyveres összetűzésben - jelentette be Andrij Kriscsenko, az ukrán főváros rendőrfőnöke. Kijev szerint Oroszország áll a gyilkosság mögött.

Az orosz parlament alsóházának volt képviselője, Gyenyisz Voronyenkov tavaly ősszel hagyta el Oroszországot, és decemberben ukrán állampolgárságot kapott.

Az ukrán főváros központjában, a Premier Palace nevű szálloda előtt lezajlott lövöldözésben további két ember megsebesült, az egyik a volt képviselő testőre, a másik a merénylő. Mindkettőt kórházba szállították. A volt képviselő gyilkosa belehalt sérüléseibe - mondták el a 112 Ukrajina hírtelevíziónak a főügyészségen.

Szemtanúk a helyszínen arról számoltak be, hogy legalább hét lövés dördült el. A gyilkosságkor Voronyenkovval volt a felesége is, aki elvesztette az eszméletét a támadás közben.

Kriscsenko kijelentette, hogy a rendőrség jelenlegi álláspontja szerint bérgyilkosság történt. Elmondta, hogy a gyilkos lőtt először a volt orosz képviselőre, válaszul annak testőre visszalőtt a merénylőre, majd az a testőrre adott le lövést.

Olekszandr Vakulenko, az ukrán rendőrség helyettes vezetője a gyilkosságért Oroszországot tette felelőssé.

Jurij Lucenko főügyész szintén úgy vélekedett, hogy Moszkvából rendelték meg a volt képviselő megölését, és cinikus gyilkosságnak nevezte azt. Voronyenkov ugyanis tanú volt az Ukrajnából Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt államfő ellen hazaárulás vádjával elindított eljárásban.

Petro Porosenko elnök a csütörtöki gyilkosságról úgy fogalmazott, hogy Oroszország által véghezvitt "állami terrorizmusról" van szó.

A nyomozásba bekapcsolódott az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) is.

Larisza Szarhan, az ukrán főügyészség szóvivője a 112 Ukrajina szerint arról számolt be, hogy védelmet biztosítanak a hatóságok egy másik volt orosz honatyának, Ilja Ponomarjevnek. Vele lett volna ugyanis találkozója az agyonlőtt képviselőnek.

A 46 éves Voronyenkov 2011 decemberétől 2016 szeptemberéig volt az orosz parlament alsóházának képviselője, a kommunista párt frakciójában.

Tavaly júliusban Pavel Seremet ismert - orosz állampolgárságú - Kijevben élő újságíróval végeztek hasonlóan fényes nappal az ukrán főváros központjában. Seremetet autójába rejtett robbanószerkezettel ölték meg.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.