Francia elnökválasztás

A francia ügyészség szerint a Fillon házaspár munkaszerződéseket hamisított

Hamisítás és csalás gyanújára is kiterjesztette a vizsgálatot a pénzügyi visszaéléseket vizsgáló párizsi ügyészség az öt hét múlva esedékes francia elnökválasztás konzervatív jelöltje, Francois Fillon családtagjainak feltételezett fiktív parlamenti alkalmazása miatt indult ügyben.

2017.03.22 12:15MTI
Fotó: AFP

A vizsgálóbírók szerint a Francois Fillon és felesége által aláírt munkaszerződések utólag készített hamis dokumentumok, amelyeket azért hoztak létre, hogy igazolják: Penelope Fillon ténylegesen végzett asszisztensi munkát a férje mellett.

Az ügyészség a politikusnak ajándékozott luxusöltönyök miatt befolyással való üzérkedéssel is megvádolta Fillont.

A Le Monde úgy tudja, hogy a nemzetgyűlésben az első, januári házkutatás után egy másodikat is tartottak márciusban a nyomozók, és újabb dokumentumokat foglaltak le. Ezekről gyanítják, hogy hamisak és utólag hozták létre őket a Penelope Fillonnak utalt fizetések igazolására.

A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló ügyészség a Le Canard enchainé című szatirikus lap egyik korábbi cikke alapján január végén indított eljárást az elnökjelölt feleségének és gyerekeinek tisztázatlan parlamenti foglalkoztatása miatt. A gyanú szerint a családtagok csaknem egymillió eurót vettek fel a parlamentben, miközben nem végeztek munkát. Penelope Fillon 1986 és 2013 között felváltva állt férje és utóda alkalmazásában, amiért nettó 680 ezer eurót kapott.

Fillon ellen már vádat emelték, feleségét március 28-ra idézték be.

A Le Canard enchainé azt írja, hogy Francois Fillon 50 ezer dolláros közvetítői díjért mutatta be egy libanoni üzletembernek, Fúád Mahzúmi milliárdosnak Vlagyimir Putyin orosz elnököt és Patrick Pouyannét, a Total francia olajipari vállalat elnök-vezérigazgatóját.

A konzervatív politikus 2F Conseil nevű tanácsadói irodája és a libanoni üzletember Future Pipe Industries (FPI) nevű cége kötötte meg az üzletet. Fillon és a milliárdos 2014 végén Bejrútban találkozott, ahol a politikus vállalta, hogy összehozza a találkozókat, amelyekre a lap szerint 2015. június 19-én Szentpéterváron került sor egy gazdasági fórumon.

A közvetítésért Fillon tanácsadói cége két részletben kapta meg az 50 ezer dollárt. A lap megkeresésére Fúád Mahzúmi szóvivője az "üzleti titokra" és a szerződés "szigorúan törvényes jellegére" hivatkozott.

A jobboldal novemberi jelöltállító előválasztásán közel 5 milliós részvétel mellett elsöprő győzelmet aratott, és januárban még favoritnak számító Fillon a harmadik helyre csúszott vissza a felmérésekben, s a jelenlegi állás szerint nincs esélye bejutni az elnökválasztás második fordulójába, ahol várhatóan Emmanuel Macron, a szocialista kormányzat korábbi, később saját mozgalmat alapító, centrista gazdasági minisztere és Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke mérkőzik majd meg egymással, s a jelenlegi előrejelzések szerint Macron kerül majd ki győztesként a megmérettetésből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.