Egyesült Államok

A Fehér Ház kitart amellett, hogy Obama lehallgatta Trumpot

A Fehér Ház szóvivője, Sean Spicer továbbra is kitart amellett, hogy Barack Obama a választási kampány idején lehallgattatta Donald Trumpot és munkatársait.

2017.03.21 07:11MTI
Fotó: AFP

Szokásos napi sajtóértekezletén Spicer a többi között azt hangsúlyozta, hogy "semmi sem változott", vagyis Donald Trump változatlanul úgy gondolja, hogy Obama korábbi elnök lehallgattatta őt és a kampánycsapatát.

A sajtóértekezletet Spicer akkor tartotta, amikor James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója Mike Rogers admirálissal, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezetőjével együtt még a több mint hatórás kongresszusi meghallgatáson vett részt, és azt erősítették meg, hogy sem az FBI, sem az igazságügyi minisztérium nem talált bizonyítékokat a lehallgatásra. Rogers leszögezte, az amerikai hírszerzés nem kérte fel a brit elektronikus figyelő szolgálatot arra, hogy az ő eszközeikkel hallgassák le Trumpot.

Spicer azzal reagált a kongresszusi meghallgatás első napján elhangzottakra: "még rengeteg információ vár megvitatásra".

A képviselőház hírszerzési bizottságának meghallgatásán mind az FBI igazgatója, mind az NSA vezetője beszámolt arról a vizsgálatról is, amely Trump és kampánycsapata Oroszországhoz fűződő esetleges kapcsolatait térképezi fel. Az FBI igazgatója először beszélt nyilvánosan arról, hogy vizsgálat folyik az ügyben, ám a vizsgálat érdekeire és a titkosított információkra hivatkozva, kevés konkrétumot mondott. Mindenesetre szóba került - mások mellett - például Paul Manafort, Trump első kampánymenedzsere neve is, mint akinek vélekedések szerint kiváló kapcsolatai voltak Moszkva-barát ukrán politikusokkal. James Comey nem kívánta a konkrét esetet kommentálni, Spicer szóvivő azonban fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy Manafort csak rövid ideig vett részt Donald Trump kampányában, és a szerepe "nagyon korlátozott" volt.

Trump hétfőn a meghallgatásnak csak az Oroszországra vonatkozó részleteire reagált Twitter-bejegyzésben, a lehallgatásról mondottakat illetően néma maradt. "James Clapper és mások kijelentették, hogy az elnök nem játszott össze Oroszországgal. Az erről szóló történet álhír, és ezt mindenki tudja" - írta egyik bejegyzésében az elnök.

Clapper az amerikai hírszerző szerveket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) korábbi igazgatója volt.

Trump hétfőn még egy Twitter-bejegyzésben tért vissza az oroszországi kapcsolatokat firtató meghallgatásra, és leszögezte: az ügyet a demokraták találták ki, és azért "nyomatják", hogy eltereljék a figyelmet a "rémes" kampányukról.

"Az elektori kollégiumban nagy előnyöm volt, ők pedig vesztettek" - igyekezett hangsúlyozni Trump, akinek a tavaly novemberi elnökválasztáson nem sikerült megszereznie a leadott voksok abszolút többségét, de több elektori szavazatot szerzett, s így ő nyerte a választást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.