Fegyvergyártás

Újabb, hazai gyártású fegyvereket teszteltek Ukrajnában

Ukrajna az idén a GDP 5,2 százalékát költi védelmi kiadásokra.

2017.03.21 03:30MTI
hirdetés

Újabb kísérleti fegyverzeteket teszteltek Ukrajnában, ezúttal két, páncélozott harcjárművekbe beszerelhető fegyverzeteket tartalmazó modult - jelentette az UNIAN hírügynökség hétfőn.

A nyugat-ukrajnai Zsitomir megye egyik lőterén végezték el a két modul - a Skval (Széllökés) és a Sztyilet (Tőr) - összehasonlító tesztjét pontosság, gyorsaság és hatékonyság szempontjából, mindkettőt magas szinten korszerűsített harci járműveken. A teszt célja az volt, hogy kiderítsék, melyik modult érdemes alkalmazni. Az ukrán védelmi minisztérium dönt majd arról, hogy melyik modult veszi meg az Ukroboronprom állami hadiipari vállalattól.

A Skval típus egy 30 milliméteres kaliberű ZTM-1 lövegből, automata gránátvetőből, golyószóróból és öt kilométeres hatótávolságú páncéltörő rakétavetőből áll. A Sztyilet típus ugyanezekből a fegyverekből áll, azzal a különbséggel, hogy ZTM-2-es löveget tartalmaz.

Közben az Ötös ukrán hírtelevízió arról számolt be, hogy a kelet-ukrajnai fronton szolgált önkéntesek új, a jelenleginél négyszer nagyobb hatótávolságú löveget fejlesztettek ki távirányítású önjáró tarackokhoz. A fegyveres erőknél jelenleg használt hasonló fegyverek hatótávolsága 900 méter, míg az új löveggel a tarack akár négy kilométerről is célba talál. A híradás szerint az ukrán fegyveres erőknek a fronton harcoló egyik alakulata hamarosan kap az új, tökéletesített lövegekből.

Ukrajna az állami költségvetésről szóló törvény alapján idén védelmi kiadásokra - beleértve a fegyverzet fejlesztését és a katonák ellátásnak javítását - a hazai össztermék (GDP) 5,2 százalékát készül költeni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.