Terror

Újabb terrortámadásokra készültek Brüsszelben a dzsihadisták

Az Iszlám Államhoz hű terroristák rengeteg fegyvert és robbanóanyagot halmoztak fel.

2017.03.20 16:08MTI
Fotó: AFP

Fegyverek és újabb dzsihadisták álltak készen további merényletek elkövetésére már a tavaly március 22-i brüsszeli terrortámadásokat megelőzően - közölte a La Libre Belgique című belga napilap hétfőn.

A napilap információi szerint korábban a belga hatóságok birtokába került egy hangfelvétel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren öngyilkos merényletet elkövető Najim Laachraoui és Ibrahim El Bakraoui beszélgetéséről.

A két helyszínen, a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metrómegállóban végrehajtott öngyilkos merényleteket megelőzően egy nappal készült felvételen a repülőtéri robbantást elkövető két fiatalember arról beszélt, hogy értesíteniük kell az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kötelékében Szíriában harcoló irányítójukat, Abou Ahmedet arról, hogy nemsokára kapcsolatban lépnek vele Brüsszelben fegyverekkel rendelkező dzsihadisták, akik készen állnak arra, hogy további merényleteket kövessenek el.

A több mint tízperces hangfelvételről - amelyet a későbbi elkövetők a szíriai kapcsolattartónak szántak - az is kiderül, hogy a másnap tervezett terrortámadások alkalmával nem fogják használni a harcokból megmaradt és jól elrejtett fegyvereiket.

El Bakraoui fel is sorolta az elrejtett fegyverarzenált, amelyben Kalasnyikov gépkarabély mellett három Csehszlovák gyártmányú VZ 58-as gépkarabély, kézifegyverek, gránátok, C4 típusú plasztikbomba és olyan adó-vevő található, amely rá tud kapcsolódni a rendőrség által használt rádiófrekvenciára.

A napilap megjegyezte, a fegyverek létezését fényképfelvétel is bizonyítja, amelyen a dzsihadisták a terrorszervezet zászlaja alatt láthatók, de a hatóságok még nem akadtak a nyomukra.

El Bakraoui a felvételen többször említette "egy bizalmas társuk", Abou Imrane nevét, akinek - az öngyilkos merénylő szerint - át kellene vennie a belgiumi műveletek vezetését.

A hatóságok szerint az álnéven említe

t dzsihadista - korábbi szíriai harcos - azonos az antwerpeni Sharia4Belgium terrorista csoport egyik tagjával, Bilal el-Makhoukhival, akit a rendőrség tavaly április elején vezetett akciósorozatában vettek őrizetbe. Bilal el-Makhoukhi kihallgatásán megerősítette, hogy azonos a felvételen álnéven említett egykori terroristával, ám tagadta, hogy tudomása lenne a fegyverek rejtekhelyéről.

Tavaly március 22-én a belga fővárosban a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson is terrortámadást hajtottak végre, harminckét ember halálát okozva. A robbantásos merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.

Belgiumban a hatóságok még mindig hármas, azaz "súlyos" fokozaton tartják az ország terrorkészültségi szintjét. Ez azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, "lehetséges és valószínű" egy terrortámadás.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.