Illegális bevándorlás

Líbia 800 millió eurós segélycsomagot követel a migránshullám leállítására

Líbia nyolcszázmillió eurós segélycsomagot követel a partjairól induló migránsok hullámának leállítására az Európai Uniótól és Olaszországtól.

2017.03.20 10:34MTI

A Corriere della Sera című olasz napilap az Olaszország és Líbia között február 2-án aláírt migrációs megállapodás részleteit hozta nyilvánosságra.

A dokumentum szerint Fájez esz-Szarrádzs, a líbiai nemzeti egységkormány miniszterelnöke a migránsok megállítására helikoptereket, hajókat, parti járőrözésre alkalmas motorcsónakokat, mentőautókat, terepjárókat és más járműveket, műholdas telefonokat, búvárfelszerelést, éjszakai távcsöveket, valamint katonai radarrendszert is kért. Utóbbit a Corriere megjegyzése szerint csak ENSZ-felhatalmazással lehet átadni Tripoli kormányának a Líbiával szembeni fegyverkorlátozás miatt.

Illusztráció (Fotó: NEW York Times)

Az újság hozzátette, hogy eddig az EU és Olaszország 200 millió eurót bocsátott Líbia rendelkezésére.

A Corriere della Sera úgy látja, hogy a líbiai követelések megnehezítik a tárgyalásokat a Rómában zajló migrációs találkozón, amelyen az EU tagállamai és az észak-afrikai Tunézia, Algéria és Líbia képviseltetik magukat, többnyire miniszteri szinten. A líbiai miniszterelnök a Tripoliban zajló harcok miatt lemondta részvételét, az egységkormányt a bel- és a külügyminiszter képviseli.

A Corriere hangsúlyozta, hogy év eleje óta már több mint húszezren érkeztek a dél-olaszországi partokra, és majdnem kivétel nélkül Líbiából indultak el.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.