Illegális bevándorlás

Megtiltotta a fejkendő viselését egy tartományi továbbképzési intézet Ausztriában

Az embereket integrálni szeretnék, a jogállamiság, illetve a női és a férfi egyenjogúság értékeit akarják átadni, ezért egyáltalán nem tűrnek meg bármilyen vallási jelképet.

2017.03.16 21:42MTI
hirdetés

Megtiltotta a fejkendő viselését Ausztriában a Továbbképzési Intézet (BFI) stájerországi részlege, ezzel szemben az BFI Österreich, az intézet ernyőszervezete közleményben határolódott el ettől a döntéstől, amelyet "egyedi esetnek" minősített - erről az Österreich című osztrák lap csütörtökön.

A grazi székhelyű intézet munkanélküliek továbbképzésével foglalkozik, a lap szerint e tartomány felnőttképzési központja is egyben. Ez az első osztrák munkaadó, amely megtiltotta falai között a vallási jelképek használatát, így a fejkendő viselését is az Európai Unió Bírósága keddi döntését követően. Ez utóbbi szerint nem minősül közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek a vallási jelképek munkahelyi viselésének megtiltatása .

"A közelmúltban mindig problémáink voltak azokkal, akik a kurzusok során hangsúlyozni akarták vallási nézeteiket, ilyen oktatókra azonban nincs szükségünk" - mondta a lapnak adott nyilatkozatában Wilhelm Techt, a tartományi intézet vezetője, aki szerint nem a vallási meggyőződés, hanem az emberi értékek közvetítése a fontos. Mint fogalmazott, az embereket integrálni szeretnék, a jogállamiság, illetve a női és a férfi egyenjogúság értékeit akarják átadni, ezért egyáltalán nem tűrnek meg bármilyen vallási jelképet.

A BFI Österreich, az intézet ernyőszervezete közleményben határolódott el a stájerországi részleg döntésétől, és egyedi esetnek minősítette a szabályzást. A szervezet szerint kizárólag a képzettség és a hozzáértés alapján foglalkoztatják a munkatársakat, a vallást magánügynek tartják.

Az intézet bécsi központjának illetékese a lapnak úgy nyilatkozott, hogy tartózkodnak bármilyen öltözködési előírástól. "Sokféle nemzetiségű és vallású emberrel foglalkozunk, nemcsak elfogadjuk, hanem értékeljük az emberek sokszínűségét" - közölte a bécsi szervezet. A központ állásfoglalása szerint a vallási jelképek a sokszínűséget jelentik.

A február elején bemutatott, módosított ausztriai kormányprogram szerint a jövőben betiltanák a köztereken az egész arcot eltakaró burka viselését. A rendőr feltartóztathatja és 150 eurós (mintegy 46 ezer forintos) büntetést szabhat ki azokra, akik elfedik az arcukat. Továbbá szabályoznák azt is, hogy a tanároknak, a jogászoknak, az ügyvédeknek és a rendőröknek "világnézeti és vallási szimbólumoktól" mentesen kell megjelenniük.

A szabályozást Sebastian Kurz külügyi és integrációs miniszter szorgalmazta. A néppárti tárcavezető úgy vélte, hogy az arc elfátyolozása nem összeegyeztethető az egyenjogúsággal, az államnak pedig világnézeti és vallási szempontból a semlegességet kell képviselnie. A tiltás júliustól léphetne életbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.